2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tovább vitáznak Kolumbusz származásáról

2007. november 20. 17:00

Kolumbuszról a közvélekedés úgy tartja, hogy Genovában született egy takács gyermekeként. Meglehet, hogy a felfedező szándékosan rejtegette múltját.

DNS-mintákkal vetélkednek

Kolumbusz életének első éveiről csak igen kevés adat áll rendelkezésre, nem csoda, hogy ilyen sokféle elmélet született a származásával kapcsolatban. 2004-ben Dr. Jose A. Lorente spanyol genetikusnak sikerült DNS-töredékeket kivonnia a Kolumbusz csontjait rejtő sevillai sírból. Azóta amatőr történészek, kormánytisztviselők és különböző nemzetiségű, önjelölt Kolumbusz-leszármazottak zaklatják, hogy írja újra a felfedező származásáról eddig ismert történetet.

Még az olasz származás hívei is beismerik, hogy csak igen keveset lehet tudni a nagy felfedező legelső éveiről, s valószínűleg szándékosan rejtegette múltjának nyomait. Mindenesetre Kolumbusz partraszállásának évfordulója (október 8.) minden évben ráirányítja a figyelmet a felfedező rejtélyes életére.

Mindenki szeretne DNS-mintát adni

Abban általános az egyetértés, hogy létezett egy genovai Cristoforo Colombo. Születéséről és első éveiről maradtak feljegyzések, de ezek nem jelentenek egyértelmű kapcsolatot azzal a férfival, aki 1492-ben átkelt az Atlanti-óceánon. Az életére utaló apró jelek mind a dél-európai tengerparthoz kötődnek. Volt néhány katalán nyelvű könyve, és egyesek szerint a kézírása is katalán származásra utal. Portugál nemesasszonyt vett feleségül, kasztíliai nyelven írt, leveleit pedig zsidó ornamentikával díszítette. Egyértelmű bizonyítékot csak genetikai összehasonlítással lehetne szerezni.

Az állítólagos spanyol, olasz és francia leszármazottak százai hajlandók mintát adni a vizsgálat kedvéért. "Büszkék lennénk, ha kiderülne, hogy Amerika felfedezője katalán volt" - mondta Jordi Colom, egy helyi televízióállomás munkatársa a New York Times-nak, miután mintát adott annak az állításnak a bizonyítására, hogy Kolumbusz Katalóniában született.

Az olasz Renato Colombo azonban, aki szintén adott DNS mintát, másképp vélekedik: "Soha nem volt kétséges, hogy Kolumbusz Liguriából származik. Személyiségjegyei - ragaszkodása a pénzhez, eltökéltsége - egyértelműen egy genovaira utalnak." Mindkét név - Colom és Colombo - "Kolumbuszt" jelent, és mindketten olyan Y kromoszómával rendelkeznek, amely gyakorlatilag nem változott a 15. század óta. Ha bármelyikük Y kromoszómája megegyezik Kolumbuszéval, akkor azzal valóban eldönthető, hogy az apai vonal olasz vagy katalán származású.

Francesco Albardaner barcelonai építész könyvet készül írni Kolumbuszról, de - mint mondja - "ez addig nem lehetséges, amíg a származás kérdése el nem dőlt". Három hónap alatt 2000 Kolumbusz nevű emberrel vette fel a kapcsolatot, és 225-öt sikerült rábeszélnie, hogy jöjjön el a Kolumbusszal foglalkozó barcelonai kutatóközpontba. A Granadai Egyetemen dolgozó Dr. Lorente és római kutatók jelenleg 100 olasz DNS-mintát vizsgálnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár