2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Gyorsan népesíthették be az amerikai kontinenst

2007. november 21. 13:00

Amerika Ázsiából történő benépesítése már jó pár évtizede foglalkoztatja a tudósokat. Több elmélet is napvilágot látott, de a nagy kérdésekre nem sikerült megnyugtató választ találni.

Az új elméleteket a Ripan Mahli, az Illinoisi Egyetem genetikusa által vezetett 21 főből álló kutatócsoport ismertette a Public Library of Science című szaklapban. A tudósok feltérképezték a benépesítés folyamatát, és kimutatták, hogy az alapító őslakosok genetikai változatossága sokkal színesebb az eddig gondoltnál.

`Amerika benépesítése előtt az ősi populáció elég időt töltött a Bering-szoros vidékén, hogy ott különleges mutációk jöhessenek létre, amelyek megkülönböztetik az Újvilág alapítóinak leszármazási ágát az ázsiai törzsfejlődési ágtól. Vagyis az amerikai őslakosok ősei, akik körülbelül 30 ezer évvel ezelőtt vándoroltak Szibériából Beringiába (egy Északkelet-Szibériától Nyugat-Alaszkáig húzódó területre, amelyhez a Bering-földhíd is tartozik), nagyjából 15 ezer évig maradtak itt, így elég idő állt rendelkezésre, hogy genetikailag másokká váljanak, mint ázsiai testvéreik. A beringiai tartózkodás után az északról délre haladó benépesítés valószínűleg gyors folyamat volt, és nem fokozatos szétszóródás` - mondta el Mahli.

Akkor még száraz lábbal kelhettek át

A kutatócsoport 623, Amerikából és Ázsiából származó mitokondriális DNS-t vizsgált meg. Az adatokat 20 amerikai és 26 ázsiai populáció géntípusának nagy felbontású azonosítására használták. A DNS-adatokból kiderül, hogy az elmúlt 30 ezer év alatt sokkal több kétirányú mozgás volt Északkelet-Ázsia és Észak-Amerika között, mint eddig feltételezték. A Beringiában történő megtelepedés után többször előfordult, hogy visszamentek Szibériába, illetve továbbmentek Észak-Amerika felé.

Az egyetlen zavaró tényező, hogy az elméletet a régészeti leletek nem támasztják alá. A legújabb régészeti bizonyítékok alapján már 30 ezer évvel ezelőtt éltek emberek a szibériai Jana-folyó környékén, de Dél-Amerikában a legkorábbi régészeti leletek csak 15 ezer évvel ezelőttre tehetők.

A régészeti adatok alapján két változat valószínűsíthető: az amerikai őslakosok ősei még az utolsó jégkorszak tetőzése előtt benépesítették Beringiát, de Amerikába történő vándorlásukig, amely kb. 15 ezer évvel ezelőtt következhetett be, valószínűleg ökológiai okok miatt elszigeteltek maradtak. Vagy az amerikai őslakosok ősei csak mintegy 15 ezer évvel ezelőtt érték el Beringiát, és onnan rögtön Amerikába vándoroltak.

A kutatócsoport mind a két feltételezést megvizsgálta. "Eredményeink a második hipotézist támasztják alá, vagyis az amerikai őslakosok ősei még az utolsó jégkorszak előtt eljutottak Beringiába, és ott a többi ázsiai populációtól elszigetelten fejlődtek, mígnem kb. 15 ezer évvel ezelőtt átvándoroltak Amerikába" - állítja a genetikus.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár