2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kutatók vizsgálják a Kennedyek történészének hagyatékát

2007. december 1. 13:00

A New York-i Közkönyvtár megszerezte a márciusban 89 éves korában elhunyt Arthur Schlesinger Pulitzer-díjas történész, John Kennedy elnök bizalmasa összes írásait.

A könyvtár bejelentette, hogy nem ismertetett összegért megvásárolt mintegy 250 ládányit Schlesinger hagyatékából és megőrzi írásait, valamint levelezését világi hatalmasokkal, hogy kutatók és történészek tanulmányozhassák azokat. A könyvtár szóvivője szerint a vételár bizalmas adatnak minősül.

A gyűjtemény kéziratokat, telefonbeszélgetések szövegeit, hangfelvételeket, videókat, naptárakat és újság kivágásokat tartalmaz a harmincas évek közepétől egészen 1998-ig, és ezáltal jelentős események dokumentálásának minősül egy olyan ember részéről, aki a történelem színházának első sorában ült.

Schlesinger levelezést folytatott Kofi Annannal, Truman Capote-tal, Bill Clintonnal, Marlene Dietrich-hel, Allen Ginsberggel és Norman Mailerrel, más vezető politikusokkal, a felső tízezer tagjaival, a szórakoztató ipar és az irodalom nagyjaival. Kennedy és Andrew Jackson amerikai elnökökről írt munkájáért Pulitzer-díjjal és más elismeréssel jutalmazták. A történész három kötetes történelemkönyvet írt Franklin Roosevelt elnökről és életrajzot Kennedy elnök fivéréről, Robert Kennedyről.

Miután otthagyta a Fehér Házat, Schlesinger 19 könyvet és cikkek, esszék, beszámolók százait írta meg - részben annak köszönhetően, hogy nagyszerű kapcsolata volt a befolyásos emberekhez. Arthur Schlesinger írásai gazdag új forrásokkal szolgálnak a kor kutatásához. Figyelemre méltó mélységük révén új alapot jelentenek a 20. század közepének és utolsó évtizedeinek eseményeit dokumentáló irataink számára - közölte David Ferriero, a könyvtár igazgatója.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár