2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Méltó emlékművet kap Mikes Kelemen

2007. december 6. 08:00

A Magyar Iszlám Közösség elnöksége december 3-án döntött arról, hogy kezdeményezik a száműzetésben elhunyt és elhantolt Mikes Kelemen méltó síremlékének megépítését.

Mikes Kelemen, Törökországban, 1761-ben egy pestis járvány idején halt meg, jelenleg a rodostói katonai laktanya udvarán, egy jeltelen sírban van jelenleg elhantolva. A méltatlan állapot megváltoztatása érdekében a Magyar Iszlám Közösség kérvényt nyújtott be az illetékes török hatóságok felé.

A MIK elképzelése szerint a jeles magyar költő és író jelenlégi nyughelye fölött a jövő év tavaszán egy kopjafát állítanának fel. A szervezet ezért most a műemlék létrehozási (kocsányos tölgy alapanyagból, kopjafa faragás, szállítás, helyi munkálatok, stb.) költségeinek fedezésére gyűjtést szervez.

A munkálatokat Mihályfa és Kisvásárhely községek önkormányzataival és egy jeles fafaragó szobrász művészel, Rőti Józseffel tervezik. A projekt összköltsége kb.1,5 millió forint, amelyből jelenleg 480 ezer forint áll rendelkezésükre, így szívesen fogadnak minden támogatást

"A magyar irodalomban, a kezdetektől a 18. század végéig terjedő számos emberöltőben nincs még egy olyan vérbeli csevegő és olyan igazi, vérbeli szépprózaíró, mint Mikes Kelemen. És ennek a nagy csevegőnek sohasem akadt olyan társasága, ahol kicseveghette volna magát. Beszédvágyát öntötte ki szépprózájában, amelynek nemhogy életében, de utána még sokáig nem akadt olvasója.

Amikor Mikes Kelemen irodalmi leveleit írja egy kitalált nőrokonhoz, itthon Magyarországon éppen nincs semmiféle irodalom: a kuruc törekvések tragikus bukása után, a szatmári béke után, amellyel a nemesség elárulta saját eszméit is, és sokáig ember alatti létre kényszerítette a jobbágyságot, olyan sivárság következik. amelyben az úr. ha lehet. nem is beszél magyarul (ha kisúr-latinul beszél, ha nagyúr - németül, ha nagyon nagy úr - akkor csak franciául), a nép pedig még énekelni is elfelejt"
- áll a szervezet közleményében.

(MTI-OS/Múlt-kor)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár