2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újra megnyílik a kifosztott bagdadi múzeum

2007. december 7. 12:00

Öt évvel azután, hogy a Szaddám Huszein uralmának megdöntését követő zűrzavarban a tömeg kifosztotta az Iraki Múzeumot, az intézmény újra megnyitja kapuit.

A Föld legrégibb civilizációjának felbecsülhetetlen értékeit őrző múzeum várhatóan a jövő hónapban nyílik meg. Egyelőre csak két, az asszír és iszlám kincseket bemutató termet lehet majd látogatni, a többi 16 helység zárva marad, és a biztonsági előírásokat is megszigorították. A múzeum megnyitásával az iraki és amerikai hatóságok azt kívánják demonstrálni, hogy az elmúlt öt év kaotikus viszonyai után Irak lenyugodni látszik.

Mi is történt valójában a múzeumban?

Amira Emiran, a múzeum megbízott igazgatója, az iraki kincsek megmentésére összehívott párizsi UNESCO-konferencián jelentette be a nagy eseményt. "Dr. Emiran bejelentette, hogy a múzeum decemberben ismét megnyílik. A bejelentést azonban óvatosan kell kezelni. A helyzet ugyanis állandóan változik" - mondta az UNESCO egyik munkatársa.

Az asszír csarnokban hatalmas szobrok láthatóak, mint például a khorszabadi (dúr-sarrukini) királyi palota kőmaradványai, és két szárnyas bika. Az iszlám csarnok a bagdadi Al-Manszúr mecset 8. századi imafülkéjét (mihrab) mutatja be. A két csarnokot összekötő folyosón kap helyet a Hatra városából származó 10 hatalmas parthus szobor.

A döntést Matthew Bogdanos ezredes is üdvözölte, aki korábban a múzeum és több más régészeti lelőhely kifosztásával kapcsolatos nyomozásokat vezette. "Nem tudom, hogy egy múzeum megnyitásának van-e jó vagy rossz időpontja. De a nagy dolgok mindig nagy kockázattal járnak, a múzeumnak meg kell nyílnia, és nyitva is kell maradnia. Ha ez azt jelenti, hogy meg kell kettőzni a védelmet, akkor megkettőzzük a védelmet" - mondta Bogdanos.

A múzeum 2003-as kifosztása világszerte nagy felháborodást keltett. Az amerikai katonákat azzal vádolták, hogy az iraki kormány bukása után tétlenül szemlélték a fosztogatást. "Olyan volt, mintha hurrikán söpört volna végig az épületen. Amit a fosztogatók nem tudtak elvinni, azt összetörték" - meséli Donny George, a múzeum akkori igazgatója. Mintegy 15 ezer lelet tűnt el. Azóta néhány értékes tárgy megkerült, köztük az 5200 éves Varka-váza, a világ legrégebbi, faragott kőből készült rituális edénye.

Bogdanos szerint az irakiak sokszor a műtárgycsempészet segítségével szereztek pénzt. 2005-ben a Bagdadtól északnyugatra fekvő Anbar tartományban egy rajtaütés során 30 lopott múzeumi tárgyat találtak egy föld alatti bunkerben. A világméretű keresés ellenére még mindig hiányzik 10 ezer műtárgy, köztük az i.e. 8. századi, elefántcsontból készült, lazúrkővel és vörös karneollal díszített, arannyal bevont tábla, amely egy núbiait megtámadó nőstény oroszlánt ábrázol.

A múzeumot Gertrude Bell, a legendás angol régész és felfedező alapította 1923-ban. A Közel-Kelet legszebb múzeumának számított, de Szaddám Huszein uralmának 20 éve alatt a nagyközönség előtt csak ritkán nyitották meg. A volt igazgatónak, a keresztény Donny George-nak tavaly el kellett menekülnie Irakból, mert halálos fenyegetéseket kapott. Mielőtt távozott, még sikerült vastag betonfallal lezárnia a bejáratot, hogy legalább a tolvajokat távol tartsa. George a múzeum megnyitásával kapcsolatban a következőket mondta: "Ha rajtam múlna, nem nyitnám meg. A benne lévő értékes leleteket csak addig lehet megóvni a fosztogatástól és a pusztulástól, amíg a múzeum le van pecsételve."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár