2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Provokáció a modern könyvégetések ellen

2008. november 27. 09:28 MTI

Megérkezett a világ leggyönyörűbb és legdrágább könyvének tartott, kézzel készült, márványborítású kötet a világ egyik legnagyobb közkönyvtárába, a New York Public Librarybe, ahol bárki megnézheti a 31 kilogramm súlyú alkotást.

A Michelangelo munkásságát bemutató kötet a bolognai FMR kiadónál jelent meg. Hat hónapig készült, alkotói a reneszánsz Itáliában kidolgozott könyvművészeti technikákat alkalmazták. Papírja az egyik legrégibb olasz papírmalomból származik, ahonnan Picasso rendelte a vázlattömböt és a festőpapírt.

Fedőlapja egy dombormű fehér márványból, abból a carrarai fajtából, amely Michelangelo kedvence volt. A kötéshez használt másik anyag kézi munkával készült vörös selyembársony egy dél-olaszországi műhelyből, ahonnan egyebek között a New York-i Metropolitan és a milánói Scala vásárolja a színpadi függönynek való anyagot.

A könyv címe Michelangelo - La Dotta Mano (kb. Michelangelo - A bölcs keze). A reneszánsz mester keze alól kikerült valamennyi művet - szobrot, rajzot, festményt, épületet és költeményt - bemutatja. A több száz kép közé szerkesztett szöveg Giorgio Vasari, a művészettörténet-írás megalapítójának, Michelangelo kortársának és életrajzírójának, illetve Antonio Paluccinak, a vatikáni múzeum jelenlegi igazgatójának a munkája.

Mostanáig összesen húsz példány készült a kötetből. Ára 130 ezer dollár (26,3 millió forint), a New York-i főközkönyvtár - a világ öt legnagyobb könyvtárának egyike - azonban ajándékba kapta a kiadótól. A madridi Prado múzeum és Bologna városa is kapott egy-egy példányt a kiadótól.

"Provokációnak szántam ezt a könyvet" - mondta Marilena Ferrari, a művészeti albumokra szakosodott FMR alapító-tulajdonosa. "Az internet tönkreteszi a könyvet. Az internet miatt a könyv elveszíti az önazonosságát, az identitását. Az internet a könyvégetés modern formája, megrövidíti a könyvek életét, eltünteti őket, alighogy megjelennek" - mondta a kiadó vezetője, aki a provokáció részeként 500 évre szóló garanciát vállal a vaskos kötetre.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár