2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kivésték Csang Kaj-seket a tajvani történelemből

2007. december 10. 18:00

Pénteken eltávolították a Csang Kaj-sek nevének egyik változatát jelölő hatalmas kínai írásjegyeket a volt tajvani vezető egykori emlékcsarnokáról.

Mint számos más kínai, Csang Kaj-sek is több nevet viselt élete folyamán. A kínai névadási szokások eltérnek az európaiaktól, egy személy neve többször is változhat élete folyamán, ráadásul egyazon névnek is több írásmódja létezik. Ezek a nevek nem úgy viszonyulnak egymáshoz, mint a születési név és a felvett név a nyugati kultúrkörben, a kínai névváltozatok nagyjából egyenértékűek.

Tüntetés a betűk leemelése előtt

A négy, másfél-másfél méter magas, fémből készült írásjelet daruk alkalmazásával szerelték le a munkások a Tajpej belvárosában lévő, palotaszerű emlékcsarnok homlokzatáról. Csang-párti és -ellenes tüntetők nézték a leszerelés munkálatait; rohamrendőrök álltak közéjük, nehogy összetűzés robbanjon ki. Az előző napon egy teherautósofőr szándékosan belehajtott tévéoperatőrök egy csoportjába az emlékmű előtt, egy embernek súlyos sérülést okozva. A rendőrök olyan zászlót találtak a teherautóban, amilyet Kína és Tajvan újraegyesülésének hívei szoktak lengetni tüntetéseiken.

A tajvani kormány kampányt folytat azért, hogy a sziget teljesen szakítson a néhai diktátor örökségével. A Csang halála után létrehozott Nemzeti Csang Kaj-sek Emlékcsarnok - mauzóleum - épületét meghagyta, de ez év elején átalakíttatta a demokratikus mozgalom emlékcsarnokává. Eltávolíttatta az exdiktátor nevét a tajpeji nemzetközi repülőtér fogadócsarnokáról és a Csang-szobrokat a sziget laktanyáiból.

Csang Kaj-sek - uralmának teljes ideje alatt (1949-1975) - kitartott az egy Kína elve mellett, vagyis amellett, hogy Tajvan Kína része, és helyre kell állítani Kína egységét, amint megérik az idő (gyakorlatilag amikor megbukik a kínai kommunista állam). Csen Suj-pien jelenlegi elnök és függetlenségpárti Demokratikus Haladó Pártja határozottan elveti az egy Kína elvét, és céljának tartja, hogy előbb-utóbb nemzetközi jogilag elismert függetlenséggé alakítsa át Tajvan jelenlegi de facto önállóságát.

A megfigyelők összefüggésbe hozzák a Csang örökségének eltörléséért folytatott kormánypárti kampányt és az ellentábor heves tiltakozását a jövő márciusban esedékes tajvani elnökválasztással. Frank Hszie, a Demokratikus Haladó Párt (DPP) és Ma Jing-csou, az ellenzéki nacionalisták elnökjelöltje várhatólag a Kínához fűződő viszony kérdésére összpontosít majd kampányában. A nacionalisták mind a mai napig kitartanak az egy Kína elve mellett, céljuknak tekintik a majdani újraegyesülést.

A DPP igyekszik felgerjeszteni hagyományos szavazótáborában a Kína- és Csang-ellenes érzelmeket, hogy mozgósítható legyen az elnökválasztási voksolásra, s a kormány ennek jegyében indította "csangtalanító" kampányát - vélik elemzők. Tajvan és Kína a huszadik század kínai polgárháborújának utolsó szakaszában vált külön, amikor Csang és a vezetése alatt álló Nemzeti Párt (Kuomintang) vesztett a szárazföldön Mao Ce-tung kommunista erőivel szemben, s a nacionalisták a kínai szárazföld délkeleti partjaitól 160 kilométernyire fekvő szigetre menekültek.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár