2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bécsbe költöznek Tutanhamon kincsei

2007. december 13. 08:00

2008 tavaszától a Tutanhamon fáraó sírjából és más ókori egyiptomi lelőhelyekről származó 140 darabból álló kincsgyűjtemény lesz megtekinthető Bécsben.

"Tutanhamon és a fáraók világa" című kiállítást az osztrák főváros Völkerkunde Múzeumában rendezik meg széles körű nemzetközi összefogással. Az ókori gyűjtemény a National Geographic, az Arts and Exhibitions International, az AEG Exhibitions, valamint az Egyiptomi Régiségek Főtanácsa és a bécsi Művészettörténeti Múzeum (KHM) együttműködésével kerül a látogatók elé - tájékoztatták a szervezők a távirati irodát.

"Tutanhamon sírját 1922-ben fedezték fel és azóta a fáraó története a világon mindenhol rabul ejtette az emberek szívét. Azok a kincsek, melyeket Tutanhamonnal együtt temettek el, minden képzeletet felülmúlnak. Nagyszerű lehetőséget kapunk, hogy bepillanthassunk múltba" - nyilatkozta a tárlat kapcsán Zahi Hawass, egyiptomi főrégész.

A kiállításon 2500-4600 éves kincseket mutatnak be, valamint több mint 70 olyan tárgyat, amelyet az i.e. 14. században élt Tutanhamon sírjánál tártak fel. Látható lesz majd a fáraó arany szandálja is, amit múmiája kicsomagolásakor a lábán találtak. A régészek szerint a sarut a túlvilági életére készítették. Szintén a sírnál találták meg az arannyal és drágakövekkel kirakott kanópusz edényt, amely az uralkodó mumifikált belső szerveit tartalmazta.

A kiállítás egyik kuriózuma az a Tutanhamon sírjából származó óriási méretű szobor, amely a királyt fiatal férfiként ábrázolja. Ez a szobor eredetileg a halottas szentélyben állhatott. Látható egy különleges shabti szobor is, amelyet az előkamrában találtak. Ez akadályozta meg, hogy a túlvilágon munkára kényszeríthessék a fáraót.

A tárgyi emlékek mellett a tudományos kutatásban alkalmazott CT-felvételek is szerepelnek a bemutatón: így a fáraó első háromdimenziós képe is megtekinthető. Tutanhamon kincsei jelenleg Londonban láthatók, de korábban már bemutatkoztak Svájcban, Németországban és az Egyesült Államokban is. Ausztria korábban nem szerepelt a vándorkiállítás állomásai között.

A 2008. március 9-én nyíló és szeptember 9-ig látogatható kiállításra december 10-től lehet jegyeket rendelni a www.tut.khm.at honlapon, ahol minden szükséges információ az érdeklődők rendelkezésére áll.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár