2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Angliában élhet Hitler szerelemgyereke

2007. december 17. 11:00

Egyes kutatók lehetségesnek tartják, hogy a diktátornak gyereke született a keményvonalas náciként ismert angol főrendtől, Unity Mitfordtól.

Unity Mitford a Führer legbelső köreinek egyik legismertebb angol tagja volt, és a brit titkosszolgálat is a `náciknál is nácibb` jelzővel illette. Lehetséges azonban - állítja a The Times című angol lap -, hogy a Winston Churchill távoli rokonának számító hölgy valójában a kelleténél is közelebb kerülhetett Hitlerhez.

Unity Mitford érdekes családból származott: a hat lánytestvér politikailag elég eltérő nézetekkel bírt: egyikük a híres angol fasiszta, Sir Oswald Mosley felesége lett, de egy másik testvére elkötelezett kommunistává vált. A nő először az 1930-as évek elején ment Németországba, amikor a nácik hatalomra kerültek, és a fiatal arisztokratát annyira lenyűgözte a nürnbergi pártnapok parádéja, hogy elszántan szeretett volna találkozni a Führerrel. Ezt sikeresen el is érte, és barátai szerint `azzal tűnt ki, hogy tökéletes árjának állította be magát`.

Amikor azonban hazája 1939-ben hadat üzent a Harmadik Birodalomnak, Mitford annyira kétségbeesett, hogy Münchenben főbe lőtte magát. Nem halt meg, ám komoly agysérülést szenvedett, és Svájcon keresztül hazavitték Angliába. Mitford ezután magatehetetlenül élt anyjával Angliában, egészen 33 éves korában, 1948-ban bekövetkezett haláláig.

A Channel 4-on hamarosan bemutatásra kerülő Hitler brit nője című dokumentumfilm azonban meglepő dolgokat állít: a műsor szerkesztői szerint a nő a korábban hittnél intimebb viszonyban volt a Führerrel, és valójában ezért akarta megölni magát. Ez azonban nem sikerült, így hazatérve életet adott a diktátor gyerekének, akit azonnal örökbe is adtak, így lehetséges, hogy Hitler leszármazottja még ma is él valahol.

Az esetre a New Statesman újságírója, Martin Bright derített fényt. Nemrég egy titokzatos hívást kapott egy Val Hann nevű nőtől, akinek nagynénje, Betty Norton egy szülőotthont vezetett Oxfordshire-ben a háború alatt, és Unity Mitford is megfordult náluk. Elmondása szerint egy olyan kis faluban nagyon sokat számított a diszkréció, így senki nem tudott arról, hogy Unity gyereket szült. Amikor az újságíró arról kérdezte, ki volt a gyerek apja, Hitler került a képbe. A szkeptikus, ám a sztoriban Pulitzert sejtő Bright felkereste hát Wiggintont, ahol az egykori szülőotthont kutatva csak azt derítette ki, hogy Unityt talán nem szülni, hanem gyógyulni vitték az otthonba.

A Nemzeti Levéltár aktái azonban árnyalják a képet: 1941 októberében a rendőrség arról írt, hogy Unityt hirtelen hozzáadták a légierő egyik tesztpilótájához. A férfit ezután meglepő módon hirtelen Észak-Skóciába helyezték, ahol 1945-ben titokzatos körülmények között meghalt. Bright ezen a ponton adta fel a nyomozást, így a film vége is csupán annyit állít: a titokzatos informátoron túl nincs bizonyíték arra, hogy Mitfordnak valaha is szexuális kapcsolata lett volna Hitlerrel.

Mitford ma is élő testvére felháborítónak tartja a filmet, és szerinte mindez csupán spekuláció. Richard Evans, a Cambridge-i Egyetem professzora szerint a nő pusztán politikai kapcsolatot ápolt Hitlerrel, és attól tart, hogy a hasonló pletykák elvonják a figyelmet arról, hogy Unity egy keményvonalas rasszista és antiszemita náci nő volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár