2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Dokumentumfilm vizsgálta a Véres Omahát

2008. január 7. 12:00

1500 amerikai katona halt meg az Omaha néven elkeresztelt partszakaszon egy olyan német lövegtorony tüzének köszönhetően, amelyet csak az események után 63 évvel sikerült azonosítani.

A partraszállás során érkezőket lemészárló ágyútüzet a Ryan közlegény megmentése című filmben is bemutatták, ám a hadtörténészek a mai napig igen megosztottak voltak abban, hogy pontosan hol is lehetett az üteg.

Egy amatőr történész azonban véletlenek sorozatának, és kitartó kutatásának hála megtalálta a helyszínt. Gary Sterne egy katonai relikviákat árusító vásáron egy egykori amerikai katona töredékekben fennmaradt térképére bukkant, amely rögtön felkeltette az érdeklődését. Azon ugyanis volt egy "a legnagyobb ellenállás helye" nevet viselő pont, ezért Sterne úgy döntött, hogy Normandiába utazva személyesen is megvizsgálja a térképen látottakat.

Sterne és a térkép

Elmondása szerint a területet korábban csak egy elhagyatott mezőnek tartották, ám ő a terepet bejárva azt vette észre, hogy több helyen betondarabok lógnak ki a földből. Azokat követve jutott el egy erdős területig, ahol további kutatások után egy elfeledett bunker bejáratát, egy alagútrendszert , és egy teljes főhadiszállást ástak ki a földből. A megoldást az angol Királyi Légierő fotói is elősegítették, amelyek a környéket kiemelten fontos területként kezelték. A terület mára már Sterne tulajdonában van, aki a környező földeket több ezer euróért, 32 tulajdonostól, apránként vásárolta fel.

A feltárás és a régészeti kutatások közel két évet vettek igénybe. Ennek során kiderült, hogy a rádiós szobát a szövetséges bombázások szinte teljesen elpusztították, ám az épület többi része, így a kórházi részleg és a lövészárkok szinte teljesen érintetlenek maradtak. A lövegtoronyban 180 ember szolgált, ám a régészek szinte semmilyen személyes tárgyat nem találtak.

Az amatőr történész több évig tartó kutatása után biztos benne, hogy ebből a bunkerből tartották tűz alatt az Omaha partszakaszt. A németek ugyanis ügyesen megtévesztették a szövetséges hadihajókat, amelyek sokáig egy elterelésül épített üres bunkert lőhettek. A lövegtornyot a szövetségesek végül egy három napig tartó összpontosított támadás után foglalták el, és az amerikai veteránokkal készített interjúkból kiderült, hogy ott mai értéken közel 4 millió dollárnyi frankot találtak, amelyet aztán szétosztottak egymás között.

A feltárás és kutatás után Sterne múzeumot szeretne létesíteni a bunkerben. A Véres Omaha ismeretlen története a BBC Timewatch című dokumentumfilmjében volt látható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár