2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fiatal fiúkat áldoztak a maják

2008. január 24. 11:00

A maják fiatal fiúkat és férfiakat áldoztak isteneiknek, nem pedig hamvas szüzeket, ahogyan azt korábban gondolták - jelentették be a mexikói régészek.

A Yucatán-félszigeten található Chichén Itza papjai gyermekeket áldoztak isteneiknek, hogy elnyerjék azok jóindulatát - számoltak be róla a kutatók, akik egyben a furcsa rítus részleteit is ismertették: a gyerekeket szent barlangokba dobták, ahol azok az emelkedő víztől megfulladtak. A barlangok ugyanis amellett, hogy a maják vízforrásai voltak, hitük szerint a túlvilági átjárót is szimbolizálták.

Koponya a vízalatti barlangban

A Yucatáni Egyetem régésze, Guillermo de Anda a barlangokban talált maradványok részletes vizsgálata során 127 különböző személy maradványait különítette el, és azok 80 százaléka  3-11 éves fiatal fiúktól származott. A többi főként fiatal férfiak maradványa volt, mondta el Anda, akinek búvárai emellett maja ékszereket is találtak a barlangok fenekén.

A régész elmondása szerint a gyerekeket élve dobták a vízbe, hogy ezzel is elnyerjék a maja esőisten, Chaac jóindulatát. Egyes esetekben az áldozatokat rituálisan megnyúzták vagy megcsonkították, mielőtt felkínálták volna őket az isteneknek - mondta a kutató. Szerinte a hitvilág szerint az istenek, különösen az esőisten jobban szerették az apró dolgokat, és ezért áldoztak gyerekeket.

A szakemberek korábban úgy gondolták, hogy a maják fiatal lányokat áldoztak isteneiknek: az i.sz. 850-től a spanyol hódításig terjedő időszakra datálható maradványokat ugyanis gyakran jáde ékszerekkel díszítették. Anda szerint ezt az is erősítette, hogy a pubertás előtt nem könnyű meghatározni a maradványok nemét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár