2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Magyar építész formálta Sanghaj városképét

2008. január 25. 10:00

Hudec László magyar építészre, Sanghaj 20. századi városképének meghatározó jelentőségű személyiségére emlékeznek születésének 115. és halálának 50. évfordulóján.

Hudec László összesen 65 épületet tervezett Sanghajban, köztük szállodát, templomot, színházat, egyetemet, lakóházat. A Hudec Év célja, hogy felhívja a kínai közvélemény figyelmét az általa létrehozott kiemelkedő építészeti örökségre, a műemlékvédelem fontosságára, s ezáltal is erősítve Magyarország nevét Kína gazdasági központjában - tájékoztatta az MTI-t Hajbáné Nagy Judit oktatási-kulturális szakdiplomata Sanghajból.

A Tungcsi (Tongji) Egyetem építészhallgatói máris használhatják a Graphisoft cég tervező szoftverét, amellyel újra modellezhetik Hudec híres sanghaji épületeit, s ezzel az ismert magyar cég termékeinek bevezetését segítik a kínai piacon. Az évforduló lehetőséget teremt műemlékvédelmi és építészeti együttműködés kialakítására, egyetemközi kapcsolatok létrehozására Magyarország és Kína között - tette hozzá a szakdiplomata.

A megnyitón Vu Csiang (Wu Jiang) professzor, a sanghaji kormányzat várostervezési hivatalának elnökhelyettese tartott előadást az art deco építészeti stílusról, amely Hudec László munkáit jellemzi. A leghíresebb épülete a Park Hotel, amelyet 1934-ben adtak át, s évtizedekig a legmagasabb kelet-ázsiai felhőkarcolónak számított, Sanghajnak ma is elmaradhatatlan városképi eleme. Stílustiszta Bauhaus-épületet is tervezett, a többi között a ma is álló Nagy Színházat és a hajót formázó, háromszintes villát.

A Hudec Év keretében havonta rendeznek előadásokat, szemináriumokat az építész munkásságáról, június 14-én, a Kínai Kulturális Örökség Napján emlékkiállítás nyílik Sanghajban, s ugyanezen a napon több, Hudec tervezte épületet megnyitnak a látogatók előtt.

Hudec László Hugyecz László Edeként született Besztercebányán 1893-ban. Budapesten építészdiplomát szerzett, 1917-ben orosz hadifogságból szökött meg, s Vlagyivosztokból egy teherhajó fedélzetén érkezett Sanghajba, s lett a 20-as, 30-as években a város képét meghatározó építésszé.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár