2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Barokk örökséget támogatnak a norvégok

2008. január 29. 08:00

A Norvég Finanszírozási Mechanizmusok (norvég alap) támogatásával folytatódik Székesfehérvár egyik legértékesebb műemlék épületegyüttesének felújítása.

Az épületegyüttes első szárnyát az Európai Unió támogatásával már felújították, tavaly szeptemberben pedig megkezdték a II. ütem rekonstrukcióját is, amelyhez 710 millió forint támogatást nyert a norvég alapból az önkormányzat - közölte Warvasovszky Tihamér, a város polgármestere. Tájékoztatása szerint a `Barokk örökség-virágzó közösség. A Hiemer-Font-Caraffa Épülettömb felújítása II. ütem` elnevezésű projekt teljes költsége 835 millió forint.

A megvalósításhoz a norvég támogatáson felül az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium önerő alapjából 50 millió forintot nyert pályázaton az önkormányzat, a fennmaradó 75 millió forintot pedig saját költségvetéséből biztosítja. A rekonstrukció július 2-re fejeződik be, s a berendezést követően, augusztusban már birtokba vehetik az épületet a székesfehérváriak.

A felújított szárnyban kap helyet egy reprezentatív házasságkötő terem a hozzá tartozó kiszolgáló helyiségekkel, valamint kiállítótermet, konferenciatermet, kisebb éttermet, tálalóhelyiséget alakítanak ki, a boltíves, csaknem három méter magas pincében pedig ifjúsági klubot rendeznek be. A házasságkötő terem különlegessége, hogy egy részében üvegpadlón keresztül láthatóak lesznek majd az alatta levő helyiségben előkerült 400 éves, középkori falmaradványok.

A földszinten félezer év építészettörténeti emlékeit vehetik szemügyre a látogatók: látható lesz a helyreállított középkori padló és kőfal, a boltozott födém indító téglái, fölötte pedig barokk korszak téglafalazata és az azt követő korok boltozati festései. A rekonstrukciót szigorú pénzügyi és végrehajtási ellenőrzés, valamint a műemlékvédelmi szakemberekkel való folyamatos konzultáció alapján végzik.

A Hiemer-Font-Caraffa ház a 18. századi európai palotaépítészet egyik gyöngyszeme. Mivel több mint másfél évtizeden át lakatlan volt, állaga nagyon leromlott, s szinte a huszonnegyedik órában kezdték meg a rekonstrukcióját. Az önkormányzat már dolgozik a helyreállítás harmadik ütemének tervein is, ahhoz ugyancsak pályázat útján kíván forrást szerezni.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár