2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Széthordják az iraki örökséget

2008. március 4. 13:00

Az iraki és amerikai szakértők szerint hatalmas tragédia sújtja a mintegy 12 ezer iraki régészeti lelőhelyet, ahonnan szép lassan elhordják az összes értéket.

Az olaj védelme fontosabb volt

Az iraki hatóságok szerint az amerikai kormány támogatta az elrabolt sumér, babilóniai, asszír és iszlám kincsek visszaszerzését, de szinte alig tett valamit védelmük érdekében. `Iraknak két kincse van: az olaj és az ókori leletek. Az amerikaiak, amikor idejöttek, minden olajkutat őrizet alá vontak, de Irak kulturális örökségét teljesen figyelmen kívül hagyták` - mondta Abdul Zahra Talaqani, az iraki idegenforgalmi és régészeti minisztérium kommunikációs igazgatója.

A rablások már a 2003. márciusi amerikai megszállás előtt elkezdődtek, de az azt követő káosz még jobban kedvezett a fosztogatásoknak. Talaqani szerint a leleteket bűnbandák vásárolják fel, és csempészik ki az országból. Az amerikai hatóságok úgy vélik, hogy a szunnita és siíta paramilitáns csoportok is részesednek az üzletből. A leletek között vannak érmék, ékszerek, törékeny ékírásos táblák, amelyeken mítoszok, rendeletek, üzletkötések és a mezopotámiai élet ezer apró részlete olvasható.

Jelenleg egy műholdas rendszer segítségével lehet nyomon követni a pusztítást. Becslések szerint a rablók mintegy 15 négyzetkilométernyi területet ástak fel. A régészeknek ennek csupán töredéke sikerült. A kisebb fosztogatások már az 1990-es években elkezdődtek, amikor az iraki kormány hanyagsága és az ENSZ embargó miatt a parasztok között éhínség tört ki. A 2003-as invázió előtti hetekben a rablások elszaporodtak. A kis és közepes nagyságú lelőhelyeket 2003. utolsó hónapjáig érintetlenül hagyták, de a nagyobb városok szisztematikus és szervezett kifosztása már a nyáron elkezdődött. A sumérok Umma városa holdbéli tájjá változott.

Az erőszak csillapodásával az iraki kormány tavaly ismét beindította az ásatásokat - először a háború kezdete óta: most 11 csapat dolgozik a dél-iraki kincsek megmentésén. A fosztogatók azonban szinte mindenhol előttük járnak pusztítást hagyva maguk mögött. "Ami nekünk egy hónapig tart, azt ők egy nap alatt elvégzik. Elképzelhető, mekkora rombolást végeznek" - mondja Ijjád Mohammed Husszein, az egyik régészcsapat vezetője.

A rablók nem csak leletek után kutatnak. Bászra lakói egy ősi iszlám épületet alapjait ásták ki, hogy a téglákból házakat építsenek. "A szívem sajog. Darabjaira törik ez az ősi civilizáció" - mondja Mohammed Khaijjun Naszir, az ásatások felügyelője.

A veszteség felbecsülhetetlen. A rablott kincsek néha feltűnnek a piacon vagy egy magángyűjteményben. A múlt hónapban nem sokkal a licitálás lezárása előtt egy 4000 éves feliratos agyagtáblát töröltek az eBay Swiss weboldaláról. 2006-ban egy libanoni belsőépítésztől vittek el egy 2. századi királyfejet. A szakértők szerint a rablott tárgyak többségét raktárakban őrzik, mivel még nem lehet eladni őket.

Ön szerint mi a teendő?
Várjuk véleményét!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár