2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fedetlen keblekkel hódítottak a viking nők

2008. február 14. 11:00

A viking nők a 9-10. században a korábban gondoltnál jóval provokatívabban öltöztek - derül ki a legújabb régészeti kutatásokból.

A viking nők a 9-10. században provokatívan és színpompásan, szivárványszínű ruhákba öltöztek  - mondta el Annika Larsson régész. A szakértők korábban úgy gondolták, hogy a viking nők hosszú ruhát hordtak, és a viking sírleletekben is igen gyakori, dekoratív, kör alakú csatokat a kulcscsont magasságában viselték.

Larsson elmondása szerint azonban már az 1800-as években végzett ásatások is zavarba ejtőek voltak, hiszen azok alapján úgy tűnt, mintha a csatokkal pont a mellrészről hajtották volna félre a ruhát, annak minél nagyobb felületét láthatóvá téve. A hagyományos magyarázat szerint ez csak azért tűnhet így, mert az eltemetetteken a test bomlásakor elcsúsztak a csatok, ám ez Larsson szerint egy elég szegényes magyarázat.

A kutatónő elmélete egy viszonylag új felfedezésen, a novgorodi Pszkov városában talált leleteken alapul. A vikingek (varégok) keleti kereskedelmi útvonalai mentén fekvő városka leleteiből a korábbi felfedezéseknél is sokkal teljesebb és érthetőbb kép rajzolódik ki a női viseletről.

Mindez teljesen eltér az eddig tapasztaltaktól: a ruhák ugyanis igen sokat sejtethettek, és ez zavarba ejthette a keresztény misszionáriusokat is. Larsson szerint ők ezt nem hagyták annyiban, és a ruhaviseletet a pogány rítusokkal együtt betilthatták.

A felfedezés és az új viking öltözködési stílus részletei péntektől, azaz február 15-től szeptember 24-éig az Uppsalai Egyetem Gustavium Múzeumának új kiállításán tekinthetők meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár