2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Személyes történetekkel tanítanák a holokausztot a francia iskolák

2008. február 18. 16:00

Sarkozy azt javasolta, hogy a jövő tanévtől minden tízéves kisiskolás megtanulja egy vele egykorú, a deportálásban elpusztult francia gyerek személyes történetét.

Ugyanúgy játszott, ugyanúgy örült és ugyanúgy remélt, mint ő

`Minden alkalommal, amikor az emlékezés feladatának kötelezettségeit átadhatjuk, meg kell tennünk` - jelentette ki az ellenzéki vezető a France Info hírrádióban. Xavier Darcos oktatási miniszter viszont nehezen tartja kivitelezhetőnek az államfő javaslatát.

Franciaország egyik legjelentősebb valláspolitikai eseménye a franciaországi zsidó szerveztek tanácsának (CRIF) éves díszvacsorája, amelyen a francia egyházak vezetői mellett kormánypárti és ellenzéki politikusok is részt vesznek. Eddig azonban csak egyetlen egyszer fordult elő, 1991-ben, a franciaországi zsidók emancipációjának 200. évfordulóján, hogy maga az államfő is megjelent az ünnepségen.

Szerda este viszont a jelenlegi elnök, Nicolas Sarkozy teljes kormánya jelenlétében itt tartotta szükségesnek, hogy az utóbbi időben a vallás és az állam kapcsolatáról, a "civilizáló örökségéről" és "Franciaország keresztény gyökereiről" Rómában és Rijádban tett kijelentései miatt a Franciaországban kialakult polémiára reagáljon. A Vatikánban a katolikus vallását büszkén vállaló, de bevallottan nem gyakorló francia elnök ugyanis azt állította, hogy "a jó és a rossz közti különbség tanításában egy tanító soha nem helyettesítheti a papot vagy a lelkipásztort".

A zsidó közösség vezetői előtt Sarkozy így pontosította gondolatait, hogy "Soha nem mondtam, hogy egy tanító alacsonyabb szinten lenne egy papnál, rabbinál vagy imámnál az értékek átadására ... Soha nem mondtam, hogy a világi morál alacsonyabb szintű lenne a vallásos morálnál. A meggyőződések kiegészítik egymást, és amikor a jót és a rosszat nehéz egymástól megkülönböztetni, akkor egyik hatással van a másikra".

Az államfő szerint Franciaországban "senki nem akarja megkérdőjelezni a szekularizációt, azt a drága kincset, ami az állam semlegességét, más hitének tiszteletét, köztük a nem hívőkét is jelenti", ugyanakkor Sarkozy azt szeretné, ha "minden francia gyermeknek joga lenne szellemi és emberi formálódása közben elkötelezetten vallásos emberekkel találkoznia, akik megnyitják őket a spiritualitás felé". Ellenzéki képviselők azonnal kifogásolták, hogy az elnök ismételten saját istenről vallott felfogását keverte bele a köztársaság koncepciójába, amelynek - és így az államfőnek - sem feladata álláspontot megfogalmaznia az istenhitről.

Az antiszemitizmus elleni harc megerősítésére Sarkozy azt javasolta, hogy a jövő tanév kezdetétől minden tízéves kisiskolás megtanulja a holokauszt franciaországi áldozataiként elpusztul 11 ezer gyerek közül egyiknek a személyes történetét. "Nincs intimebb dolog egy személy nevénél és keresztnevénél. És semmi nem érint meg úgy egy gyereket, mint egy vele egykorú gyerek története, aki ugyanúgy játszott, ugyanúgy örült és ugyanúgy remélt, mint ő" - hangoztatta a francia elnök.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár