2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Múzeumot szentelnek a Pannónia motoroknak

2008. március 11. 16:00

Pannónia Motor Múzeumot nyitnak meg Balassagyarmaton március 15-én; az előzményekről és a részletekről a gyűjtemény tulajdonosa beszélt a sajtónak.

Balassagyarmat városközpontjában lesz látható a 23 különböző típusú Pannónia motorkerékpárból álló gyűjtemény; a korábban pizzériaként működő pincehelyiségben 200 négyzetméteres kiállítóhelyet alakítottak ki - mondta Szakács László. Az ingatlant a múzeumot működtető Balassagyarmat és Térsége Fejlesztéséért Közalapítványnak adta kezelésbe az önkormányzat.

Szakács László elmondta: 13 éve gyűjti a Pannóniákat, ez volt a legnagyobb számban gyártott és legismertebb magyar motormárka, 1954-től 1975-ig, a Csepeli Motorkerékpárgyár bezárásáig gyártották. A gépészmérnök végzettségű gyűjtő a főiskolás évek alatt alapozta meg a gyűjteményt, de a legutóbbi darabot éppen egy hónapja szerezte. Kezdetben még falusi pajtákból, ismeretség útján is lehetett vásárolni, ma már inkább veteránbörzéken, hirdetéssel lehet hozzájutni - mondta.

A 23 darab, 250 köbcentiméteres motorkerékpár között vannak egy- és kéthengeresek, a legöregebb egy 1956-os évjáratú TL típusú, teleszkópos és lengővillás Pannónia. Látható lesz a múzeumban a bukósisakok, kesztyűk, gyújtógyertyák mellett öt oldalkocsi és két utánfutó, valamint két, versenycélokra átalakított motor is, valamint szerepelnek a versenyek fotói, díjai és az eredeti rendszámtáblák.

A motorok döntő többségével lehetne közlekedni, de nem ez a cél, ezek múzeumi tárgyak - mondta Szakács László, akinek a múzeumi gyűjteményen felül is van még tíz felújítandó Pannóniája. A gépészmérnök gyűjtő ugyanakkor az eredeti állapotú, de szépen megmaradt darabokat szereti, csak a rozsdás, hiányos, törött darabokat újítja fel, és azt vallja: a gyári festés és fényezés utánozhatatlan.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár