2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felkiáltójelekkel emlékeznek a német elüldözöttekre

2008. március 20. 15:00

Végleges megállapodás jött létre a német - és európai - kitelepítettek, illetve elüldözöttek központi emlékhelyének felállításáról.

A német Elüldözöttek Szövetsége (BdV) által évek óta sürgetett központ létrehozásának részleteiről Bernd Neumann konzervatív kulturális államminiszter és Wolfgang Thierse, a Bundestag szociáldemokrata alelnöke előzetesen még tavaly ősszel állapodott meg, s a kormány most jóváhagyta a megállapodást. Csak a tervezési munkálatokra a kabinet 1,2 millió eurót irányzott elő, az összköltségek nagyságát 30 millió euróra becsülik.

A BdV által szorgalmazott központ ily módon a kormány teljes támogatásával jön létre. A tervezett helyszín Németország és Európa egykori legnagyobb pályaudvara, az Anhalter Bahnhof közvetlen közelében lévő úgynevezett Deutschlandhaus. A központ - mint kiszivárgott - a második világháború után elüldözöttek sorsát bemutató állandó kiállításnak, dokumentációs központnak, a témával foglalkozó tanácskozásoknak, illetve konferenciáknak ad helyet, s ezen kívül a megbékélés szellemében egyfajta találkozóhelyül is szolgál majd. A kiállítás mottója: "Felkiáltójelek a menekülés és a kitelepítés ellen".

Az emlékhely létrehozását teljes egészében a szövetségi hatóságok finanszírozzák, s az egy, a Német Történeti Múzeumhoz tartozó alapítvány égisze alatt működik majd. Erika Steinbach, az Elüldözöttek Szövetségének elnöke üdvözölte a megállapodást. Annak a nézetnek adott hangot, hogy a helyszín, illetve a koncepció teljes mértékben megfelel a BdV törekvéseinek. Steinbach egyben köszönetet mondott a német kancellárnak.

Angela Merkel korábban több ízben is hangsúlyozta, hogy a kormány támogatja a tervezett emlékhely mielőbbi felállítását. A kancellár ugyanakkor figyelmeztetett a tervvel kapcsolatos, mindenekelőtt cseh és lengyel "érzékenységre". Merkel külön is hangsúlyozta annak szükségességét, hogy a központ hozzájáruljon a megbékéléshez. Prága és Varsó az elmúlt időszakban többször is tiltakozott a tervezett központ ellen, s az Elüldözöttek Szövetségét a történelem állítólagos meghamisítását célzó törekvésekkel vádolta.

A novemberben hivatalba lépett Donald Tusk új lengyel miniszterelnök ugyanakkor a közelmúltban bejelentette, hogy Varsó immár nem ellenzi az európai kitelepítésekre is emlékező központ felállítását, s ezzel egy csaknem nyolc évig tartó vita zárult le a két ország között. A korábbi, Jaroslaw Kaczynski vezette nemzeti-konzervatív lengyel kormány ellenezte, hogy bármilyen német megemlékezést rendezzenek a kitelepítésekről, s hasonló álláspontot vallott a cseh kormány is. Prága álláspontja ez ügyben nem változott, noha a német kormány ismételten leszögezte: számít a szomszédos országok  közreműködésére, illetve támogatására. Az MTI értesülése szerint eddig egyedül Magyarország ígért konkrét támogatást.

Közvetlenül a második világháborút követően mintegy 15 millió németet űztek el több kelet-európai országból, köztük Magyarországról is. Közülük mintegy 8 millióan Németország nyugati felében, körülbelül 4 millióan pedig a későbbi NDK területén telepedtek le.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár