2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Churchill volt az első ember a Holdon

2008. március 28. 11:00

Nem kell megijedni, az állítás nem igaz, ezt "csupán" az angol diákok egyharmada gondolja így - derül ki a legújabb oktatási felmérésekből.

Irány a Hold?

A 4-10 év közti gyerekek között lefolytatott vizsgálat szerint az egykori politikus-miniszterelnököt összekeverik az amerikai űrhajós Neil Armstronggal, annak ellenére hogy egész más országokban éltek, és egész más dogok fűződnek a nevükhöz.

A hiányosságok azonban nem voltak igazán meglepőek - írta a Daily Telegraph angol napilap. Egy múlt havi felmérésből az derült ki, hogy a brit tinédzserek negyede úgy gondolja, hogy Churchill egyáltalán nem létezett, és a nevet ők inkább kötötték a szigetországban is látható biztosítási reklámban bólogató kutyához, mint a világháborús vezetőhöz.

Ezt sokan azért is találták felháborítónak, mert a 2002-ben lefolytatott "Legnagyobb brit" szavazáson Sir Winston Shakespeare-t, John Lennont, és I. Erzsébetet megelőzve lett közel félmillió szavazattal az első. A szakértők szerint a kérdés mögött az angol történelemoktatással kapcsolatos viták állnak, így a szinte naponta megjelenő újabb és újabb felmérésekkel a felek épp aktuális álláspontjukat próbálják alátámasztani. Egy pár napja közzétett felhívásban például a pedagógusok az iraki háború valóságának bemutatását szeretnék elérni, míg egy másik kampányban a történelmi dátumok helyett a készségfejlesztés fokozását szorgalmazzák.

A mostani felmérésben 1400 gyereket kérdeztek, és a történelmi tesztek mellett kiderült, hogy azok minden bizonnyal csillagászati ismeretekből is megbuknának. Ötből két gyerek ugyanis azt hiszi, hogy a Mars bolygót a csokiról nevezték el, míg egyharmaduk szerint a Föld nem is nevezhető bolygónak. Az persze bizakodásra adhat okot, hogy többségük szeretne jóval többet tudni az asztronómiáról.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár