2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Anatóliából érkezhettek Kréta őslakói

2008. április 8. 10:00

A lenyűgöző minószi, más néven krétai civilizációt valószínűleg anatóliai, s nem afrikai, mint korában hitték, telepesek hozták létre.

Az i.e. 2500 körül kialakuló minószi civilizáció i.e. 2000 körül élte fénykorát: ebben a korban épültek a hatalmas paloták, köztük a híres knósszoszi. Átmeneti hanyatlás után, amelynek oka ismeretlen, az épületeket az i.e. 1700-as években ismét felépítették és újabbakkal egészítették ki.

Kréta élénk kereskedelmet folytatott a környező szigetekkel, igen fejlett volt a képzőművészete, ám ez a másodvirágzás sem volt hosszú életű: i.e. 1500-ban a civilizáció végleg hanyatlásnak indult, talán a szomszédos Szantorini szigetén bekövetkezett vulkánkitörés, esetleg polgárháború, vagy lázadás miatt.

A minósziak azonban rejtélyes módon még ekkor sem adták fel a küzdelmet, megpróbáltak megint életet lehelni kultúrájukba, ám a sokadik virágzást követően a krétai civilizáció eltűnt, mintha soha nem is létezett volna.

Görög, amerikai, kanadai, orosz és török kutatók 193 krétai, valamint 171, Görögország középső és északi részén, az egykori neolitikus közösségek területén élő férfitől vettek DNS-mintát - olvasható az Ekathimerini című görög lap online kiadásában. Mint a vizsgálatok kimutatták, a neolitikum idején érkező betelepülők Anatóliából - a mai Irán, Irak és Szíria területéről származhattak, s nem Afrikából, ahogy Martin Bernal amerikai kutató állította elméletében.

"A DNS-vizsgálatok tanúsága szerint a betelepülés időben egybe esett a társadalmi és kulturális fejlődéssel, amely végső soron elvezetett a minószi civilizáció megszületéséhez. Eddig csupán régészeti bizonyítékokkal rendelkezünk, most már genetikai adatok birtokába jutottuk, s DNS alapján állapíthatjuk meg az időpontokat" - hangsúlyozta Konsztantinosz Triantafillidisz, a thesszaloniki Arisztotelész Egyetem professzora.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár