2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Házasságtörő, hazug szajha volt Stuart Mária

2008. április 10. 11:00

Stuart Mária, a skótok királynője valójában egy házasságtörő és hazug nő volt, aki szándékosan tervelte ki férje meggyilkolását, hogy hozzámehessen szeretőjéhez.

Mária a filmekben és regényekben bemutatott, szentéletű és római katolikus monarchasága miatt elbukott nő helyett valójában egy morálisan felelőtlen és megbízhatatlan némber volt, akit a kutatók szerint Erzsébet szexepilje és félelmetesnek tartott szépsége miatt börtönöztetett be és végeztetett ki. Szerintük megdönthetetlen bizonyítékuk van arra, hogy Stuart Mária saját elrablásának és megerőszakolásának kitalált történetével igazolta harmadik házasságát. A tanulmány egyben egy 400 éves királyi gyilkosság részleteire is magyarázattal szolgál.

Mária 1565-ben ment férjhez Darnley lordjához, de a házasság boldogtalannak bizonyult, hiába született belőle egy fiú, Jakab. Kicsapongó és féltékeny ura Mária színe előtt gyilkolta meg annak titkárát, ráadásul a trónt is magának akarta megszerezni. A királynő gondjait Bothwell earlje oldotta meg, aki 1567 februárjában eltette láb alól a kényelmetlenné vált férjet. Mária felbujtóként maga is gyanúba keveredett, a felháborodás még magasabbra csapott, amikor három hónap múlva férjhez ment Bothwellhez. Az ügy azonban nem egyszerű - derül ki egy orvostörténész tanulmányából.

A kutatás Claude Nau, Mária tanácsadójának és titkárának jelentésén alapul, amelyet ő 1567. július 24-én a Loch Levan kastélyban vetett papírra Mária vetéléséről.  A vetéléssel kapcsolatban elég hiányos információkkal rendelkezünk, ám az biztos, hogy Mária - saját állítása ellenére - már Bothwellel kötött házassága előtt teherbe eshetett. A szakértők szerint a vetélésről szóló leírás miatt ezt annak körülményei is igazolják.

Journal of Family Planning and Reproductive Healthcare tudományos folyóiratban megjelent cikkben Lesley Smith orvostörténész azt álítja, hogy ha tényleg - ahogy azt Mária állította - 7 hét után került volna sor a vetélésre, akkor modern mikroszkópokra és tudományos eszközökre lett volna szükség ahhoz, hogy azt tényleg észrevegyék. Szintén nehezen lett volna észrevehető, ha az erőszak idején esett volna teherbe, és a magzat 12 hetes lett volna.

Sokkal valószínűbb hát, hogy Máriának viszonya volt Bothwellel, majd terhes lett, és az elrablás történetét csak állapota igazolására ötlötte ki - állítja a kutatónő. Ezzel párhuzamosan más történészekkel együtt úgy gondolja, hogy a páros mindkét tagja felelős volt Darnley halálért, akit később megfojtva találtak meg Edinburgh-ban.

A kutatónő szerint ez magyarázhatja a Mária és Erzsébet közti ellenségeskedést is, hiszen az előbbi a korban igen magasnak, gyönyörűnek és szexuálisan igen vonzónak számított. Nagyon vonzó és potenciálisan veszélyes volt a magányos, protestáns Erzsébettel szemben, és mindenkire sokkal erősebb személyes hatást gyakorolhatott.

Smith szerint ez nem minden: nagyon érdekes az is, hogy amikor Mária börtönbe került, egyetlen katolikus nemzet sem emelte fel szavát azért, hogy engedjék szabadon. Lehetséges, hogy csak azért, mert mindenki kiemelten veszélyesnek tartotta, és jobbnak látták, hogy megszabadulnak tőle.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár