2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felmérik az elveszett csatatereket

2009. április 6. 12:11 The Daily Telegraph

Az elmúlt évszázadok alatt az enyészet és az ingatlanhasznosítás áldozataivá váltak a brit történelem fordulópontjául is szolgáló csataterek. A történészek és régészek most egy új projekt keretében megkeresnék, és megőriznék a történelem ezen jeles tereit.

A Nagy-Britannia csatatereiért felelős Battlefields Trust és az English Heritage angol örökségvédő szervezet közös kezdeményezésében először megpróbálják meghatározni a nagyjából 100 csatatér pontos helyét, majd ha ez sikerült, akkor azokat egy online adatbázisban teszik közzé pontos helyükkel, és az ottani események leírásával együtt.

A 105 ezer fontos projektben egyben teret biztosítanak a csataterek környékén élőknek, hogy a hamarosan induló oldalon jelezzék, ha egy ilyen helyszínen valaki építkezésbe kezd, vagy ha ott megjelennének a fémkeresősök. Emellett kinevezik az egyes területek helyi felelőseit is, akik feladata a történelmi terek megőrzésének koordinálása mellett a helyi turizmus fellendítése lesz. Ennek során történelmi sétákat szerveznek, és emléktáblákat is emelnek majd. Néhány jelentősebb helyen a tervek szerint látogatóközpontok is készülhetnek.

Minderre azért is szükség van, mert bár nagyjából 450 csatatér lehet Nagy-Britanniában, ezek pontos listája, vagy jegyzéke a mai napig nem áll rendelkezésre. A Battlefields Trust korábban már az English Heritage regiszterei, katonai felmérések térképei, és más történeti források alapján összeállított egy rövidebb, 77 tételes listát. A cél így jelenleg ennek kibővítése lesz, és a tervek szerint két éven belül szeretnének elkészülni mindezzel, illetve a helyi gondnokok kinevezésével.

A feladat azért sem egyszerű, mert bár egyes ütközetek, így az 1066-os, Hastings mellett vívott, és az 1485-ös, Bosworth közelében lefolytatott csata helyszíne jól ismert, más összecsapásokról azonban sokszor csak minimális információval rendelkezünk. A felmért helyszínek közül a kenti Medway lesz az első, ahol i.sz. 43-ban a brit törzsekre mért vereséget a római hódítók serege, míg az utolsó az 1745-ös Clifton Moor melletti összecsapásé, ahol a kormányzat csapatai törték le a jakobita ellenállókat.

Ráadásul egyes helyek védelme igencsak nehéz lesz: ilyen az 1667-es sheerness-i csata területe is, ahol egykor a holland csapatok foglalták a települést flottájuk támogatásával, és ahol ma egy szupermarket áll. A szakértőket azonban ez nem tartja vissza, és ahol csak lehet, régészeti kutatást végeznek majd, amelyet légi- és műholdas fotók, és magnetométeres és földradaros vizsgálatok is segítenek majd.

A csataterekről egyébként tavaly az English Heritage tett közzé jelentést, amely szerint nyolc hasonló, jól ismert helyszín került végleg veszélybe.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár