2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újból visszakövetelik Machu Picchu leleteit a Yale-től

2009. április 7. 14:53 MTI

Eliana Karp-Toledo volt perui first lady hétfőn új dokumentumokra hivatkozva követelte vissza a Yale egyetemtől a Machu Picchu inka romvárosban talált leleteket, amelyek közel egy évszázada vannak az amerikai egyetem birtokában.

"Megcáfolhatatlan bizonyítékaink vannak Hiram Bingham felfedező, a National Geographic társaság és a perui kormány közötti levelek formájában arra nézve, hogy ezeket a régészeti tárgyakat 1916-ban legfeljebb 18 hónapra adták kölcsön" - mondta el Eliana Karp-Toledo, mielőtt benyújtotta a dokumentumokat az egyetemnek. A perui kormány szerint Hiram Bingham amerikai történész, akit Machu Picchu felfedezőjének is tartanak, állítólag összesen 46332 tárgyat vitt magával az Egyesült Államokba.

Peru és a Yale Egyetem 2007-ben állapodott meg egyes tárgyak visszaszolgáltatásáról, de a feltételek "elfogadhatatlanok" voltak, és a perui kormány tavaly decemberben beadványt nyújtott be ebben az ügyben egy amerikai bírósághoz - emlékeztetett Karp-Toledo, aki antropológus és a Standford egyetem professzora.

Az Alejandro Toledo volt perui elnök (2001-2006) felesége által benyújtott iratok között van egy 1916-os keltezésű, Binghamnak tulajdonított levél. Ebben a kutatásait pénzelő National Geographic cégnek Bingham a lelet kapcsán a következőket írta: "ez nem a mi tulajdonunk, hanem a perui kormányé, amely azzal a feltétellel engedte kihozni őket az országból, hogy 18 hónap múlva visszaszolgáltatjuk".

A Yale szerint a visszakövetelés határideje elévült. Karp-Toledo szerint az egyetem hajlandó megállapodni a visszaadásról úgy, hogy egyes darabok után 99 éves haszonélvezet járna, ezt azonban a perui kormány elutasítja.

A 2500 méter magasan fekvő Machu Picchu romváros a perui kulturális örökség gyöngyszeme, amelyet évente mintegy 800 ezren keresnek fel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár