2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ókori lépcsőház vezet a metróba

2008. április 22. 09:00

Egy korábban ismeretlen nagyobb épületbe vezető, ókori római lépcsőházat találtak az Örök Város metróépítői a Piazza Venezia alatt - tudósított az ANSA olasz hírügynökség.

A régészek a fehér márványból készített lépcsőket azonnal el is keresztelték "birodalmi lépcsőnek". Annak azonban jelenleg csak egy apró részét ásták ki, amely azonban már így is lenyűgöző: a faragott lépcsőfokok 10 méter hosszúak. A régészek szerint a lépcső melletti téglaoszlopokat, és magát az épületet is egy ókori földrengés dönthette le. Mindez az ókori Fórum közelében, a Piazza Venezia közepén található, ahol korábban Benito Mussolini is előszeretettel tartotta beszédeit.

Arról korábban mi is beszámoltunk, hogy a tér alatt épül az új, C jelzést viselő római metróvonal, és a tervek szerint az állomások közelében talált leletek az adott megállóban lesznek majd kiállítva. A metróépítők leletei igencsak impozánsak: a Piazza Venezia és Piazza Del Popolo közötti, egykori Via Lata (a Via Flaminia városon belüli része) területén római fogadók, egy hatodik századi műhely, középkori konyhák és egy reneszánsz palota maradványai is előkerültek.

Angelo Bottini, a város régészeti főfelügyelője szerint ez egy kiemelten fontos lelet, és teljesen váratlan, hiszen korábban sem a lépcsőház, sem az egykori épület létezéséről nem tudtak. "Lehetséges, hogy ez egy fontos épület bejárata lehetett, de mindenképp szükséges találnunk valamit az ókori forrásokban, addig ugyanis csak találgathatunk" - állítja. A szakértők jelenleg a pontos datálást sem végezték el.

Bottini szerint az egykori épületnek nincs nyoma a Forma Urbis-on, az ókori városról 203 és 211 között készített hatalmas márványtérképen sem. Bár a térképet a középkorban elpusztították, ám annak tartalmát az ókori írásokból elég jól ismerik. A régészek a térkép 10 százalékát már megtalálták, míg a Stanford Egyetem szakemberei jelenleg is azon dolgoznak, hogy a számítógépes algoritmusokkal digitálisan újraalkossák azt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár