2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megkeresik Kleopátra sírját

2008. április 28. 11:00

A régészek még az idén feltárhatják Egyiptom leghíresebb szeretőinek, Kleopátra királynőnek és Marcus Antoniusnak 2000 éves, ma valószínűleg víz alatt található sírját.

Az expedíció előkészítéséről Zahi Hawass, az Egyiptomi Régiségek Főtanácsának (SCA) főtitkára számolt be a sajtónak, aki egyben azt is elmondta, hogy első lépésként azt a teóriát vizsgálják majd meg, hogy a párost tényleg együtt temethették-e el. A projektről egy, az ókori fáraókkal foglalkozó kairói konferencia keretében tartott sajtótájékoztatón esett szó.

Hawass elmondása szerint a legendás egyiptomi királynő és római szeretője, Marcus Antonius földi maradványai a magyar régészek számára is igencsak ismerős Taposiris Magna temploma közelében, Alexandriától alig 45 kilométerre lehetnek. A sírba való belépés egész mostanáig lehetetlen volt, ugyanis az ma már egy víz alá került területen található, ám a régészek elkészítették annak a nagyszabású kutatásnak a terveit, amelynek során kiszárítják a helyszínt, és így akár már novemberben megkezdhetik a munkálatokat.

Hawass szerint a régészek korábban már feltártak egy 120 méter hosszú, földalatti alagutat több szobával, amelyek egy részében nagyon sok, közvetlenül Kleopátráról tanúskodó lelet is előkerült. A királynő sírkamra meglétére a szakértők szerint az ott talált, nagy mennyiségű éremlelet tanúskodik. A kutatók reményei szerint talán arra is fény derülhet majd, hogy Kleopátra miként végezhetett magával.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár