2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mégsem Churchill végeztette ki Himmlert

2008. május 7. 09:00

A hamis dokumentumokat korábban valaki azért helyezte el a Nemzeti Levéltárban, hogy bebizonyítsa: Heinrich Himmlert Winston Churchill személyes utasításra gyilkolták meg.

A nyomozás során 29 hamisítványt azonosítottak, amelyeket 2000 óta 12 aktában helyeztek el. Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a levelek vizsgálata során kiderült, hogy a fejléceket, amelyekkel a hamisító Bernard Bracken, Churchill egyik minisztere személyes részvételét akarta érzékeltetni, egy lézernyomtatóval készítették, és azt csak az 1970-es évek óta használják.

Nemzeti Levéltár, Kew

A Financial Times beszámolója szerint volt, aki már beugrott a dokumentumoknak: egy ismert történész két, második világháborúról szóló könyvében felhasználta, és szenzációként idézte azokat. A hatóságok a korábbi elképzelésekkel szemben őt nem kérdezik ki: egészségi állapota ugyanis nem teszi lehetővé Martin Allen felelősségre vonását. Allen egyébként is tagadja, hogy tudott volna a hamisításról, és elmondása szerint ő egy nagyszabású csalás áldozata lett.

A Levéltár eközben cáfolja, hogy máshol is lennének hasonló hamis dokumentumok, és nyilatkozataik szerint nagyon éberen őrködnek a dokumentum-együttesek védelmén, és azok hitelességének megőrzésén. Éppen ezért ez az eset is arra ösztönzi az intézetet, hogy szigorítson a biztonságon, és kamerákat helyezzenek el a kutatótermekben és raktárakban, hogy biztosak legyenek abban: az eset nem ismétlődhet meg.

Az dokumentumok előkerülése sokakban kellemetlen emlékeket is felébresztett: 1983-ban a Stern című német magazin publikálta folytatásokban Hitler naplójának részleteit, amelyekről aztán később kiderül, hogy egytől egyig hamisítványok.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár