2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A világ összes könyvének digitalizálása

2008. május 14. 12:00

A Google könyvkereső projektje azt a célt tűzte maga elé, hogy digitalizálja a világ 50-100 millióra becsült könyvállományát, köztük a legrégebbi és legtörékenyebb könyveket is.

A könyvtárosok - köztük a 24 éves Courtney Mitchel - munkája néha meglehetősen egyhangú. A napi 600 oldal kézi szekkenelése sokkal lassabb, mint a Google szokásos munkafolyamata. `Monoton munka, de sokat lehet tanulni belőle, például, hogyan bánjunk a valóban nagyon régi anyagokkal, és hogyan dolgozzunk a digitális képanyaggal, ami a művészettörténethez is segítséget nyújt` - mondta Mitchel az Associated Press tudósítójának. Az ő feladata egy 16. századi többnyelvű Biblia beszkennelése, amelyet a könyvtárosok a legrégibb arab nyelvű Bibliának tartanak.

A Google által használt szkennelési technika saját fejlesztésű és szabadalmaztatott módszer, amely gyorsabb, mint a kézi szkennelés, és egyáltalán nem árt a könyveknek. "Sokáig tartott a kifejlesztése, és továbbra is titokban tartjuk" - mondta Ben Bunnell, a könyvkereső (Book Search) könyvtármenedzsere, aki a szkennelés helyét sem volt hajlandó elárulni.

A könyvtárak már egy évtizeddel ezelőtt megkezdték könyvállományuk digitalizálását a megőrzés érdekében. A Google 28 könyvtár digitalizálási munkáját támogatja anyagilag. Az internetes könyvkereső szolgáltatása révén a felhasználók bármilyen könyvet megkereshetnek, és elolvashatnak. Ha a könyv nem áll szerzői jogvédelem alatt, akkor az egész letölthető. Ha a kiadványt szerzői jog védi, akkkor a könyvkereső segít kölcsönözhető vagy megvásárolható másolatokat találni.

A 2004-ben indult Google-Michigan együttműködés keretében több mint 1 millió ritka vagy törékeny könyvet sikerült digitalizálni. A cél azonban ennek a széámnak a hatszorosa. A Google könyvkereső programját több kiadó, szerző és könyvtáros támogatja, többek között a Cambridge University Press és a Wisdom Publications. Vannak azonban olyanok is, akik szerint a szolgáltatás sérti a szerzői jogaikat, és pert indítottak. A Google azzal érvel, hogy a szerzői jog által védett anyagokból csak kisebb részletek érhetők el a szolgáltatás révén.

Brewster Kahle, az Open Content Alliance internetes archívumának könyvtárosa, úgy véli, a szerzői jog alá nem eső művekről készült levédett másolatok révén a Google "elzárhatja a köztulajdont". Elismeri a projekt erényeit, de egyáltalán nem biztos abban, hogy a Google megosztja majd a digitalizált műveket más keresőprogramokkal is. "Többféle könyvtárnak, többféle kiadónak, többféle keresőprogramnak, és többféle típusú felhasználónak kell lennie, akik különböző véleményeket képviselnek" - véli Kahle. John Price Wilkin, a Michigan egyetem könyvtárosa szerint Kahle állítása "elméleti". "Állományunk mindenki számára elérhető, a könyvek kereshetők, olvashatók és használhatók akár kutatásról, akár kedvtelésről van szó"- mondta Wilkin.

A szkennelő helyiségben állandóan 15,5 °C (60 Fahrenheit) van. A két technikusnak, Mitchelnek és kolléganőjének, Chava Israelnek, külön asztala van hajlítható középső résszel, amely a könyveket tartja, miközben két kamera lefényképezi az oldalakat. Mitchel a szkenner és a számítógép között ingázik, forgatja és szkenneli a lapokat, egyiket a másik után. Amint a képek a számítógépre kerülnek, a német Zeutschel GmbH Omniscan könyvszkennelő programja letisztázza őket. Egy utolsó klikkelés, és a digitális könyv a Google optikai betűfelismerő programjába kerül, amely a szöveget kereshetővé teszi. Ezután a képek és adatok egyik másolatát a Google visszaküldi a könyvtárnak, a másik pedig a világhálóra megy. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár