2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hottentotta vénusz

2002. augusztus 16. 13:49

Saartjie Baartman-t, `a hottentotta Vénuszt` fehér telepesek 1810-ben hurcolták el Európába hogy cirkuszokban, múzeumokban, egyetemeken pénzért mutogassák meztelen testét. A szörnyű megpróbáltatásokat nem sokáig bírta, 1816-ban Párizsban, 26 éves korában tüdőgyulladás következtében nyomorúságos körülmények között meghalt.

Saartjie Baartman
Életében valamiféle "szörnyszülött vadként" bámulták, kinevették, kigúnyolták és megalázták, halálában áltudományos rasszizmus áldozata lett. Földi maradványait 1974-ig a párizsi természettudományi múzeum összehasonlító anatómiai részlegének nagytermében állították ki torzszülöttek mellett.

Múltheti temetése a dél-afrikai hatóságok nyomásgyakorlásának eredménye: hét évig várták, hogy a francia kormány hazaszállítsa a hottentotta vénuszt. Sarah azon a helyen térhetett örök nyugalomra, ahol szülőhelyét csak megközelítően sejtik, a Gamtoos folyó partján, 70 kilométernyire Port Elisabethtől. A folyó torkolatánál, páratlan szépségű természeti környezetben fekvő sír a végtisztesség megadása után nemzeti emlékhely lesz. Az ünnepélyes gyászszertartás nem haragos visszatekintés, hanem a jövőbe vetett békítő pillantás lesz - mondta Brigitte Mabandla, a dél-afrikai kulturális miniszter helyettese. Philip Tobias híres dél-afrikai antropológus szerint Sarah Baartman "egy letűnt kor, az imperializmus és az embereket leigázó gyarmatosítás jelképe, hőse és bálványa volt, egy olyan koré, amely miatt soha senkinek nem kellett elszámolnia embertársai előtt".

  • forrás: HistoryToday | mti

  • Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

    Miért támogassam a Múlt-kort?

    2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
    Olvasta már a Múlt-kor
    történelmi magazin
    legújabb számát?

    kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

    Nyomtatott előfizetés vásárlása
    bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
    Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
    9 945 ft 8 990 Ft
    Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
    Az első 500 előfizetőnek.
    20 000 ft 14 990 Ft

    Játsszon!

    Miről híresült el I. Miklós pápa?

    Történelmi adattárak

    Mi történt a szülinapomon?

    Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

    Bezár