2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Interneten böngészhetjük a Boleyn Anna elleni vádakat

2009. április 9. 10:33 The Daily Telegraph

Egy Londonban pár napja látogatható, VIII. Henrik életével foglalkozó kiállítással párhuzamosan kerültek fel az internetre azok a dokumentumok, amelyekből Boleyn Anna állítólagos, bátyjával foglalkozó vérfertőző viszonyának pikáns részleteit ismerhetjük meg.

A Boleyn Anna ellen 1536-ban lefolytatott per hivatalos dokumentációja VIII. Henrik trónra lépésének 500. évfordulója alkalmából került az internetre: a dokumentumokat a Nemzeti Levéltár egy online kiállítás részeként digitalizáltatta. A gyűjteményben az uralkodó válással kapcsolatos szándékait is megismerhetjük, ahogy egy későbbi levél negyedik feleségével, Cleves-i Annával való szándékait részletezi, aki Henrik szerint „csalódást okozott a hálószobában”; Valor Ecclesiasticus részben pedig az egyházi földek szekularizálás előtti felméréséről olvashatunk.

A kollekcióban a leginkább a Boleyn Anna elleni hűtlenségi és vérfertőző vádak a leginkább tanulságosak. A per kezdeteit a királyi főbíróság 1536 májusi iratanyagaiból ismerhetjük meg: a latinul írt dokumentum minden korábbinál részletesen ismerteti a vérfertőzés részleteit, így mostantól bárki elolvashatja, hogy „úgy mondják, Anna úgy csábította el, bátyját, George-ot, hogy a nyelve az ő szájában volt, és George-é az övében, ahogy mondják”. Ezen kívül a vádirat szerint ékszerekkel és ajándékokkal is elhalmozta testvérét, majd „minden emberi törvénnyel szembemenve” lefeküdtek egymással.

A történészek azonban mára mindezt megcáfolták: szerintük ugyanis a dokumentumban bemutatott időpontban Anna egész máshol tartózkodott. John Guy történész, a korszak szakértője szerint a válásra a mai napig nincs megnyugtató magyarázat. Az egyik ok talán Jane Seymour feltűnése lehetett, ráadásul Anna korábban „csak” lánygyermeket szült, majd többször el is vetélt, így Henrik úgy érezte, hogy házassága el van átkozva.

A www.nationalarchives.gov.uk/henryviii címen elérhető tárlat minden korábbinál részletesebb felbontásban teszi interaktívan élvezhetővé a dokumentumokat. Dr. David Starkey, a kiállítás vezető történésze szerint pedig mindez nem csak a laikusok, hanem a képzett történészek számára is új információkat hordozhat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár