2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megvalósulatlan terv Robert Capa bőröndjéből

2008. május 28. 08:00

A Robert Capa, magyar származású fotóriporter Mexikóból nemrég előkerült bőröndjében lévő negatívokat a New York-i International Center of Photography vizsgálja.

A központ azt tervezi, hogy munkájuk egyes fázisait megtekinthetővé teszik az interneten, később pedig kiállítást szerveznek és könyvet jelentetnek meg a felvételekből.

Kristen Lubben kutató, aki részt vesz ebben a munkában, elmondta, hogy a Capa műveit ismerők már tíz éve tudnak a bőrönd létezéséről, "de a tárgyalások a sorsáról nagyon lassan haladtak". Így nem is kerülhettek bele a Capáról és társáról, Taróról tavaly ősszel rendezett kiállításokba. Ősszel viszont ez valószínűleg megtörténik a londoni Barbicanban rendezett kiállításon, amelyet aztán elvisznek Olaszországba, Hollandiába és Spanyolországba.

A bőröndöt állítólag Emerico Chiki Wisz, Capa barátja és asszisztense adta át 1940-ben Javier Aguilar mexikói tábornoknak, aki diplomataként dolgozott akkor Franciaországban, azzal a céllal, hogy a mintegy 3500, a spanyol polgárháború idején készített negatív biztos helyen legyen.

A bőröndben lévő három dobozt a rokonok találták meg a tábornok halála után a 90-es években. Két dobozban 127 tekercs film volt, a harmadikban számos borítékban pedig darabokra vágott negatívok. A filmek jó állapotban vannak, szkennelésükhöz azonban szükség van egy speciális szerkezetre, hogy ne sérüljenek.

Kristen Lubben szerint egyelőre megfejthetetlen, hogy Capa miért éppen ezeket a felvételeket rakta egybe. Olyan, mintha egy előválogatás lenne egy tervhez, amely végül nem valósult meg. A felvételek között a várakozások ellenére nem találták a híressé vált A milicista halála címen ismert kép negatívját.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár