2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szakmai vita a Nagy Imre-per teljes hanganyagáról

2008. május 29. 13:00

Nem tudja bemutatni a Nagy Imre és társai ellen lefolytatott per teljes hanganyagát az OSA Archívum (Nyílt Társadalom Archívum) és az 1956-os Intézet. A levéltár a nem megfelelő törvényi környezettel indokolja a döntést.

A két intézmény a per 50. évfordulóján szeretett volna egy rendhagyó, egyhetes megemlékezést szervezni, amelyen a `meggyilkolt vagy súlyos börtönévekre ítélt vádlottak méltóságának helyreállítása érdekében` mutatták volna be nyilvános előadáson, teljes egészében, a per hiteles és vágatlan dokumentumának tekinthető hanganyagot. A MOL kezdetben - a pert mintegy magánügynek tekintve - azon az állásponton volt, hogy csak akkor járul hozzá a hangfelvétel egyszeri bemutatásához, ha a szervezők megszerzik minden a perben érintett személy, illetve ma élő hozzátartozó írásos, közjegyző előtt tett hozzájáruló nyilatkozatát.

Az 1956-os Intézet és a OSA Archívum eleve nem értett egyet ezzel a jogértelmezéssel, megítélésük szerint mindaz, ami a per során elhangzott, józan ésszel nem tekinthető másnak, mint közérdekű adatnak, amelynek nyilvánosságra hozását a hatályos magyar törvények lehetővé teszik. Végül, hosszas tárgyalások - és más megoldások keresése után - Gecsényi Lajos, a levéltár főigazgatója levelében hozzájárult ahhoz, hogy amennyiben bemutatják a volt vádlottak hozzátartozóinak hozzájáruló nyilatkozatát, úgy - az ügy jelentőségére való tekintettel - megkaphatják a felvételeket, egyszeri nyilvános lejátszásra. Ezt a feltételt a szervezők is kezdettől méltányosnak és elfogadhatónak tartották.

A hozzájárulások beszerzése pedig a levélben foglalt kérésnek megfelelően megtörtént, s a nyolc akkori vádlott közül hét esetben megkapták a családtagok beleegyezését. Kopácsi Sándor akkori budapesti rendőrfőkapitány Torontóban élő özvegye, Nagy Imre unokája, Maléter Pál hadügyminiszter özvegye, Vásárhelyi Miklós leánya, Gimes Miklós Zürichben élő fia, Jánosi Ferenc leánya és Tildy Zoltán volt köztársasági elnök unokája egyaránt nevét és segítségét adta ahhoz, hogy a hangszalagok lejátszása megvalósulhasson. Donáth Ferenc fiai egy ideig haboztak a nyilatkozat aláírásával, végül egy saját állásfoglalást írtak, amelyben hozzájárultak a hanganyag nyilvánosságra hozatalához.

Ennek ellenére május 26-án a szervezők a MOL részéről azt az értesítést kapták, hogy egy reggeli vezetőségi döntéssel elutasították a kérésüket és a hangfelvételt nem adják ki. Döntésüket közelebbről meg nem nevezett jogi szempontokkal indokolták. A szervezők ez alapján úgy látják, hogy MOL vezetése szerint "a magyar társadalom nem elég érett és felkészült ahhoz, hogy 50 évvel ezelőtt kivégzett miniszterelnöke és társai szavait meghallgassa és megértse". A forradalom kormányának és vezetőinek perét így továbbra is csak a kutatói kiváltságokkal rendelkező szűk szakmai nyilvánosság ismerheti meg - áll a dokumentumban.

Gecsényi Lajos, a levéltár főigazgatója szerint a levéltár a 2007-es év őszén kezdeményezte a rossz állapotban lévő papír-, hang- és képanyag digitalizálását, hogy ezzel elősegítse a kutatást és biztosítsa a dokumentumok fennmaradását. A perhez kapcsolódó mintegy 27 ezer oldalnyi vizsgálati és bírósági iratot, valamint a per során rögzített közel 70 órányi hangzó anyagot és egy 70 perces - a Kádár-korszakban készült - propagandafilmet. A digitalizált adatbázis és forrásanyag szakmai sajtóbemutatóját 2008. június 6-án tartják a MOL-ban.

Az előírások szerint a személyes adatot tartalmazó levéltári anyag az érintett halálozási évét követő 30 év után, ha a halálozás éve nem ismert, a születéstől számított 90 év, ha a születés és a halálozás időpontja nem ismert, a levéltári anyag keletkezésétől számított 60 év után válik mindenki által kutathatóvá. A törvényi előírások kimondják, hogy személyes adat bármely meghatározott (azonosított vagy azonosítható) természetes személlyel kapcsolatba hozható adat, az adatból levonható, az érintettre vonatkozó következtetés. A személyes adat az adatkezelés során mindaddig megőrzi e minőségét, amíg kapcsolata az érintettel helyreállítható - idézi a levéltár a törvényi előírásokat.

A MOL összegzése szerint a Nagy Imre-per teljes anyaga személyes és ezen belül különleges adatokat is tartalmaz, amelyek a törvény előírása szerint a védelmi időszak alatt nem hozzáférhetők mindenki számára. Mérlegelésre sem a levéltárnak, sem másnak nincs joga - hangsúlyozza a MOL.

Érdekesség, hogy Gecsényi megbízatása május 31-ével lejár, a helyére pályázatot nem írtak ki és maga sem tudja, mi lesz június elsejétől. Ezzel párhuzamosan az OSA és az 1956-os Intézet azt kérik mindazoktól akik helyeslik szándékaikat, hogy vessék latba szakmai, erkölcsi és tárgyi segítségüket annak érdekében, hogy az ötvenedik évfordulón teljes egészében elhangozhassanak a mártír miniszterelnöknek és vádlott-társainak, az 1958 június 9-15. közötti, három kivégzéssel és súlyos börtönbüntetésekkel zárult per során elmondott szavai.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár