Cseh freskón a középkori császár arcképe

2008. május 30. 11:00

URL: https://mult-kor.hu/cikk.php?id=20745

IV. Károly német-római császárt és cseh királyt, valamint fiát, IV. Vencelt is ábrázoló freskót találtak Dél-Csehországban.

A nagy történelmi és művészeti értékű falfestmény, amelyet a Ceské Budejovice-i dominikánus kolostor felújítása közben fedeztek fel, az első elemzések szerint a 14. század végén keletkezett, s úgy cseh, mint európai vonatkozásban is rendkívülinek tekinthető.

IV. Károlynak és fiának képmása eddig ugyanis csak a karlstejni vár freskóiból és néhány korabeli krónikából volt ismert. Ceské Budejovice eddig az egyetlen királyi város, amelyben a német-római császárt megörökítették. Történelmi források szerint IV. Károly 1378. május elején járt az akkori szabad királyi városban, ahol a korabeli Európa számos fontos személyiségével találkozott.

"Nagyon valószínű, hogy a freskó megszületését ez a találkozó ihlette. A nagyméretű egyházi kép, amely a kolostor úgynevezett keresztes folyosóján található, Szűz Máriát ábrázolja, ahogy szétterített palástjával a korabeli fontos társadalmi személyiségeket védi, akik között IV. Károly és fia is látható" - nyilatkozta újságíróknak Petr Pavelec, a helyi műemlékvédelmi hivatal igazgatója.

"IV. Károlyt és fiát a fejükön lévő királyi korona alapján azonosítottuk. Később összevetettük őket a Karlstejn várában lévő freskókkal, s ma már biztosak vagyunk abban, hogy kiket ábrázol a nagyméretű falfestmény" - fejtette ki Pavelec.

A dominikánus kolostor Ceské Budejovice, s egyben Dél-Csehország egyik legrégibb épségben fennmaradt műemléke. A kolostor alapjait az írásbeli dokumentumok tanúsága szerint 1265-ben rakták le.

(Múlt-kor/MTI)