2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hitler mégis bekerül a berlini Tussaud-panoptikumba

2008. június 6. 10:01

Hosszú és heves viták után csütörtökre megszületett a döntés: Hitler mégis bekerül a berlini Tussaud-panoptikumba.

A tulajdonos anyavállalat, a Merlin Entertainments szóvivője nyilatkozatban közölte: a tervek szerint július 9-én, a német főváros szívében nyíló panoptikumban Angela Merkel, Ludwig van Beethoven, Sigmund Freud, Albert Einstein, Marlene Dietrich, Bertolt Brecht, Günther Grass, Angelina Jolie és Madonna mellé - a több mint hetven `világhírű` viaszfigura közé - bekerül a hírhedt náci diktátor is.

Nem készülhet hasonló fotó

A hivatalos döntés azt követően született, hogy tekintélyes német politikusok, illetve szervezetek, köztük a Németországi Zsidók Központi Tanácsa elítélték Hitler "visszaköltözését" a német fővárosba, s azt enyhén szólva ízléstelennek nevezték. Később Klaus Wowereit berlini kormányzó polgármester, valamint a Németországi Zsidók Központi Tanácsa a diktátor viaszbábújának kiállítását ahhoz a feltételhez kötötte, hogy a szervezők magyarázó táblákat helyezzenek el, leleplezve a nemzetiszocialista rezsim és személy szerint Adolf Hitler történelmi bűncselekményeit.

A jogos érzékenységet látva a Merlin Entertainments csak részben ugyan, de engedett a követeléseknek. A csütörtökön közzétett nyilatkozat leszögezte, hogy Hitler viaszfigurája nélkül nem nyílik meg a panoptikum, azt azonban hozzátette: a diktátor mellé olyan táblát helyeznek el, amely részletesen ecseteli a náci rezsim által elkövetett szörnyűségeket. Egy másik tábla pedig Hitlerről rántja le a leplet.

Ezen túlmenően a tulajdonos még egy engedményt tett: a látogatók Merkeltől Beethovenig, Sisi királynétól Madonnáig minden bábúval lefényképeztethetik magukat, egyedül Hitler a kivétel. A nácizmus több millió áldozata előtti tisztelgés jeléül a Führerrel nem készülhet "emlékfotó." A táblák a tulajdonos szerint most készülnek, mint ahogy maga a viaszfigura is. A diktátor állítólag "megtört, öreg emberként" - röviddel halála előtt - áll majd viaszból a nyilvánosság elé. A történelem részeként.

Ezzel - mintegy párhuzamosan - leleplezték Nicolas Sarkozy viaszszobrát a londoni Madame Tussaud-panoptikumban. A kékesszürke öltönyt viselő és egyik kezében mobiltelefont tartó francia elnök figuráját egyelőre George Bush amerikai elnök és Tony Blair volt brit kormányfő közé állították be a múzeumban, ám ez az elhelyezés csak ideiglenes. A panoptikum szóvivője elmondta, hogy Sarkozyt hamarosan átköltöztetik Angela Merkel német kancellár viaszmásának közelébe.

A Sarkozy-figura azonban nem találkozhat elődjének, Jaques Chiracnak a szobrával, amely tavaly óta már nem látható a híres londoni múzeumban. A panoptikum nagy hiányossága, hogy nem készült még viaszszobor Gordon Brown miniszterelnökről, aki hivatalba lépése óta nem reagált a viaszmúzeum kérésére, hogy álljon modellt az alkotáshoz. Brown előtt az elmúlt 150 évben nem volt hatalmon olyan kormányfő Nagy-Britanniában, akinek ne lett volna viaszfigurája a Tussaud-panoptikumban.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár