2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Túladagolt hánytatószer ölhette meg Napóleont

2008. június 17. 10:14

Napóleont nem mérgezték meg. Amint most kiderült, gyomorrákban halt meg, valószínűleg egy hánytatószer túladagolásával kombinálva - írja a német Die Welt című lap.

Évtizedekig tartotta magát az az elmélet, hogy a francia császár `rangjához illő`, drámai halált halt: arzénmérgezés áldozata lett. A teória atyja Sten Forshufvud svéd toxikológus volt, aki 1961-ben megkérdőjelezte a Napóleon 1821. május 5-én bekövetkezett halála utáni boncolási jelentést, amely annak okaként gyomorrákot állapított meg. A száműzött uralkodó hajában ugyanis kimutatták a mérget. Ezzel sok bonapartista igazoltnak látta összeesküvés-elméleteit, miszerint mégiscsak megmérgezték.

A milánói magfizikai intézet kutatói most ellentmondanak ennek a mítosznak. Megvizsgálták a fiatal Napóleon, valamint felesége és fia hajtincseit - és meglepetésükre a méreg mindegyik mintában százszoros dózisban volt jelen. Nyilvánvaló tehát, hogy a család egész életét végigkísérte a hátborzongatóan sok méreg.

Magyarázatként szolgál, hogy abban az időben nem csak a méregkeverők kedvence volt az arzén: az orvoslásban antibiotikumként alkalmazták. Ezenfelül a boroshordókat és a kerámiakorsókat is mérgező arzénvegyületekkel színezték.

Az olaszok így kizártnak tartják, hogy Napóleon célzott arzénmérgezés áldozata lett volna. Amerikai medikusok szerint pedig még tovább is élhetett volna az uralkodó. Sejtésük szerint ugyanis orvosa halálra ápolta Napóleont: az akkor használatos hánytatószer, egy, a boncolási jelentésben is szereplő antimon-kálium-vegyület túladagolása igencsak veszélyes lehet.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár