2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták a Nagy Tavak Szent Grálját

2008. június 19. 11:12

Az Ontario-tó mélyén megtalálták azt az amerikai hajóroncsok Szent Gráljának is tartott 22 ágyús brit hadihajót, amelynek az amerikai függetlenségi háború során veszett nyoma.

Jim Kennard és Dan Scoville különleges lokátorokkal és hangradarokkal, illetve távirányítású robotokkal találta meg a HMS Ontariót, amely fedélzetén 130 emberrel 1780-ban tűnt el. A kutatók szerint a kiváló állapotban lévő hajó, a legrégibb olyan roncs, amit valaha is találtak a Nagy Tavakban.

Szerintük ritkaság, hogy a hajó ilyen jó állapotban maradt meg, hiszen a viharokban elsüllyedt hajók általában mindig katasztrofális állapotban érnek el a tenger vagy éppen a tavak mélyére. Ezzel szemben a mostani roncson vannak olyan ablakok is, amelyek még csak be sem törtek - mondta el Scoville. A hajó a kutatók szerint azért is maradhatott ilyen csodálatos állapotban, mert abban a mélységben a hideg, és az oxigénmentes környezet tökéletesen konzerválta a maradványokat.

Egy hasonlóan érintetlen állapotban lévő roncs megléte eddig egyszerűen elképzelhetetlennek tűnt, és ez egy régészeti csoda - tette hozzá a magáét az ügyhöz Arthur Britton Smith, aki 1997-ben The Legend of the Lake címmel írt könyvet a témában.

A roncs megtalálói azonban hadisírnak tartják a helyet, így nem tervezik a roncs kiemelését, vagy bármely részletének felszínre hozását. Szerintük a hajó a Brit Admiralitás tulajdonát képezi, így ők döntenek majd annak további sorsáról. Bár a 150 méteres mélységben található hajó csak a legtapasztaltabb búvárok számára lenne elérhető, a kutatók mégsem adták meg a pontos koordinátákat, és csak annyit árultak el, hogy az a tó déli partján található.

Az Ontario 1780. október 31-én süllyedt el, amikor 60 brit katonát, 40, főként kanadai tengerészt és 30 amerikai hadifoglyot szállított. A hadihajót csak öt hónappal korábban bocsátották vízre, és az a New York-i frontra szállított embereket és hadianyagot. Bár a korban ez volt a legnagyobb hadihajó a tavakon, csatában sosem vett részt. Amikor aztán elsüllyedt, a britek minden erejükkel keresték, ám közben - a morális hatástól tartva - mindezt próbálták titokban tartani Washington és amerikai csapatai előtt.

Nem sokkal később több tárgyat is partra mosott a víz, és hamarosan a hajótörött tengerészeket is megtalálták. 1781-ben további hat holttestet találtak, ám a következő két évszázadban semmilyen nyoma nem volt a hajónak. A kutatók évtizedek óta keresik a roncsot, és korábban több hamisnak bizonyuló leletre is ráakadtak.

A mostani akció sikerét a brit- és kanadai levéltárakban folytatott kiterjedt kutatásnak tulajdonítják, illetve a szakemberek lelkesedése sem alulbecsülhető: 520 négyzetkilométer átfésülése után találták meg a hajót, amelyet a levéltárakban talált tervrajzok alapján, az árbocok, a hajóorr és az ágyúsorok alapján sikerült azonosítani. A felfedezést jelenleg egy 80 perces videofelvétel dokumentálja.

A tavak azonban még sok titkot rejtenek: a szakemberek becslése szerint azok mélyén 4700 hajóroncs található, és ebből csak az Ontario 500-at rejthet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár