2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szegedre érkezett az Angyali üdvözlet

2008. június 20. 15:15

Megérkezett Szegedre a budapesti Szépművészeti Múzeum restaurátor műhelyéből az az Angyali üdvözlet című kép, melyet valószínűleg Giorgio Vasari, Michelangelo tanítványa alkotott.

A képről a kicsomagolását követően Szabó Tamás, a Móra Ferenc Múzeum művészeti vezetője elmondta: a festményen az angyali üdvözletnek az a pillanata látható, amikor Isten hírnöke, Gábriel arkangyal a szűziesség jelképével, a liliomággal megjelenik. A művészettörténetben ez Máriának a szeplőtelen fogantatását jelenti.

Gyönyörűen, meghitten, visszafogottan ábrázolja a művész a jelenetet, teljes átéléssel a misztikus egyesülésnek a különleges pillanatát láthatjuk - hangsúlyozta Szabó Tamás.

A szakember szerint nem véletlen hogy a kép rendkívüli érdeklődést váltott ki a nemzetközi művészettörténészek körében. Első rangú módon alkalmazta alkotója a festészeti fogásokat, részleteiben is tökéletes a munka: az árnyékok, a csúcsfények, a finom plaszticitás mellett a misztikus egyesülés harmóniája nem csak látható, szinte érezhető is - fejtette ki Szabó Tamás, hozzátéve, hogy ilyen érdeklődést, mióta a pályán van, azaz 28 éve nem tapasztalt egy hirtelen felbukkanó kép iránt.

A kép eredete azonban még mindig nem tisztázott. A szakember elmondta: bízik benne, hogy Giorgio Vasari neve hamarosan megerősítést nyer. Erre a feladatra Monica Biettit, a Firenzei Medici kápolnák igazgatóját kérték fel, aki elvállalta, hogy megállapítja a kép szerzőjének kilétét. Ez várhatóan augusztusra megtörténik, és a szeptemberi katalógusban már látható lesz az alkotás. A képet addig először a Múzeumok éjszakáján láthatja a közönség, majd az ősszel nyíló Biblia-kiállítás egyik igen jeles alkotása lesz.

Ha a szakértői vélekedések teljes mértékben bebizonyosodnak, és tényleg Vasari a szerző, az 1925-ben hagyatékként a szegedi múzeum tulajdonába került táblakép a második Vasari-mű, amelyet magyarországi közgyűjteményben, magyar földön őriznek - hangsúlyozta a szakember.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár