2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az oroszok elítélik a második világháború újraírását

2008. június 26. 15:12

Az orosz elnök, Dimitrij Medvegyev a múlt héten tiltakozását fejezte ki a második világháború történetének újraírása miatt.

Az 1941-es, Szovjetunió elleni német támadásra emlékezve Medvegyev és Alekszandr Lukasenko, fehérorosz elnök közös nyilatkozatban ítélte el a `történelem átpolitizált megközelítését`. Ebben minden olyan kísérletet elutasítanak, amely felülvizsgálná a második világháború bevett kánonját, és újraértelmezné az akkor történt eseményeket, miközben ebben a dologban a Kreml élen jár.

Szerintük egy "becsületes tudományos vitának" kéne kialakulni az "átpolitizált történetírás" helyett. A nyilatkozat a Kreml szerint az északi államokban tapasztalható, aggasztó jelenségek ellen készült el, hiszen szerintük ott egyre több, volt SS-tagot rehabilitálnak, ahelyett, hogy nyugati mintára bíróság elé állítanák őket.

A térség 20. századi történelme ugyanis újra mozgásba lendült: Ukrajna, illetve Észtország, Lettország és Litvánia újraírná a második világháború történetét. Szerintük ugyanis nemzeteik a szovjet, illetve náci elnyomástól szenvedve nem tudtak objektíven szembenézni múltjukkal, sem pedig azt a megfelelő módon értékelni.

Az oroszok persze azt sem nézik jó szemmel, hogy az ukránok már az 1990-es évek közepén amnesztiában részesítették az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) egyes tagjait, akik mind a náci, mind a szovjet hadsereg ellen a függetlenségért harcoltak. A kérdés még ma is aktív Ukrajnában, ahol mindez egyben az oroszbarát kelet és a nacionalista nyugat közti feszültségeket is kifejezi.

Az oroszok azzal sem hajlandóak szembesülni, hogy a balti államokban is igen sokan küzdöttek a szovjet megszálló hadsereg ellen, akik hiába harcoltak a németek oldalán, sokan hősnek tekintik őket. Ez fejeződött ki tavaly is, amikor egy szoboráthelyezés miatt komoly zavargások törtek ki a jelentős orosz kisebbséget birtokló Észtországban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár