2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Brit kettős ügynök végezhetett a lengyel háborús hőssel

2008. július 3. 10:12

Megoldódhat egy igencsak titokzatos, Winston Churchillt, Joszif Sztálint és Kim Philby kettős ügynököt érintő, második világháborús rejtély.

65 évvel ezelőtt hunyt el Wladyslaw Sikorski tábornok, az emigráns lengyel kormányzat vezetője, amikor repülője lezuhant Gibraltár közelében. Az akkor lefolytatott brit vizsgálat arra jutott, hogy a tragédiát a gép vezérlőrendszerének meghibásodása okozhatta. A britek részvételét a gép katasztrófájában egy 1969-es hivatalos vizsgálat is kizárta, ám az idegenkezűség esetéről nem esett szó a jelentésben. A pletyka azonban már 1943-ban is azt tartotta, hogy a tábornok merénylet áldozata lett, mert személye komolyan veszélyeztette a briteknek a Szovjetunióval fenntartott kapcsolatát.

Amikor még mosolyogtak egymásra: Sikorski és Churchill

Lech Kaczynski lengyel elnök és Donald Tusk miniszterelnök ezért a hét elején elhatározták, hogy exhumáltatják Sikorski maradványait a krakkói Wawel székesegyházból, ahová a lengyel háborús hősöket temetik. A lépésre a lengyel történészek régóta tartó kampánya után került sor, akik szerint a a tábornok maradványait nem vizsgálták meg megfelelően a temetés előtt. Szerintük akár az is lehetséges, hogy Sikorskit már a baleset előtt - amelyben lánya is életét vesztette - megölték, ezért maradványain golyónyomokat keresnének majd.

Dariusz Baliszewski történész-publicista szerint a lengyel politikust Gibraltár brit kormányzójának palotájában ölték meg, mert útjában állt a Németországgal szembeni egységes fellépést célzó brit-szovjet közeledésnek. Pawel Wieczorkiewicz, a varsói egyetem kutatója szintén azt gyanítja, hogy az állítólagos repülőgép-baleset csak elterelő manőver volt brit részről. A bizonyítás nem könnyű: az üggyel kapcsolatos brit dokumentumokat csak 25 év múlva oldják föl a titkosítás alól.

A tábornok halálának körülményeit a mai napig igen sok összeesküvés-elmélet övezi, amelyek a brit, a szovjet és a rivális lengyel csoportokat vádolják a gyilkosság megszervezésével. A legnépszerűbb elmélet szerint a gyilkosságot egyenesen Joszif Sztálin rendelte el, mert Sikorski kitartóan követelte a Katynnál talált temetek részletesebb és alaposabb vizsgálatát.

Az elmélet szerint Sikorski gépét őrizetlenül hagyták a gibraltári leszállópályán, így igen könnyen szabotázs áldozata lehetett. Szerintük július 4-én, a zuhanás napján az is nagyon gyanús volt, hogy a szovjet nagykövet, Ivan Miszkij gépe, amelyen szovjet katonák is utaztak, közvetlenül Sikorski repülője mellett állt. A gyanút erősíti, hogy akkor "véletlenül" pont Gibraltárban tartózkodott Kim Philby is, aki 1941-44 között az angolok titkos akcióit irányította a térségében. Arra persze már csak 20 évvel később derült fény, hogy ő a háború kezdetétől kettős ügynökként szolgálta a szovjet érdekeket is.

A tábornok csoportja emellett hamar szembekerülhetett volna a lengyel kommunistákkal is, szakadást okozva a brit-szovjet kapcsolatokban. A merénylet elrendelésével ezért Winston Churchillt is gyanúsítják: erről szól Rolf Hochhut német drámaíró 1967-es, Katonák című darabja is, amelyet akkor betiltottak Nagy-Britanniában. A kérdés két évvel később a a parlamentben is előkerült, ahol Harold Wilson megvédte a döntést, mondván semmi szükség a hasonló pletykák terjesztésére. Hochhut műve védelmében Milovan Gyilasz jugoszláv alelnök emlékirataira hivatkozott, aki szerint Sztálin figyelmeztette őt, hogy a britek úgy ölhetik meg Titót, ahogy ők Sikorskival tették.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár