2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szexuális átoktábla Ciprusról

2008. július 16. 08:51

Szexuális természetű átoktáblára leltek Ciprus déli partján, Limassol közelében, a sziget legrégebbi városállama - Amathus - feltárása során.

A feltárásokon dolgozó francia Pierre Aupert, az Athéni Régészeti Iskola vezetője szerint az ólomlemezen görög felirat van, amelyet csupán részben fejtettek meg. A dekódolt írás szerint az egykor megátkozott férfinak valamely "jóakarója" azt kívánta, hogy minden szeretkezés közben fájjon a hímtagja.

A The Cyprus Weekly című hetilapnak nyilatkozva Pierre Aubert elmondta, hogy az átoktáblán egy álló férfi látható, kezében egy homokórára emlékeztető tárggyal, teste felett pedig a megfejtetlen felírat látható. A dolog érdekessége, hogy az átoktábla az i.sz. 7. századból származik, amikor a kereszténység már sziklaszilárdan megvetette lábát a szigeten.

Auber professzor feltételezése szerint a lelet arra utal, hogy Cipruson ebben az időszakban a pogányság korából visszamaradt varázslók és jövendőmondók tevékenykedtek. Mint rámutatott, az átoktáblák nem szokatlanok a régészeti gyakorlatban, ám a felíratok hosszabbak és régebbiek, többnyire az i.e. 2-3. századból származnak.

Az ólom átoktáblára egy egykori víztározó üledékében bukkantak, ahol egyebek közt között egy sor épségben fennmaradt vizeskorsóra leltek. Az egyik korsó bronzból készült, a leletek között agyagedény-töredékek is vannak. Az ólom átoktáblával ellentétben a többi lelet az i.e. 300-tól a Hadrianus-császár uralkodásáig (117-138) tartó időszakból származik. Emberi csontvázat nem találtak a régészek, csupán néhány állati csontra bukkantak.

A víztároló elhelyezkedéséből kiindulva arra lehet következtetni, azt a tetőről lefolyó csapadék összegyűjtésére építették. A főníciaiak által i.e. 1500 körül alapított Amathus egyébként gabonatermesztésből és rézbányászatból élt. A rómaiak idején egy provincia székhelye volt, egészen a 7. századig virágzott, s a 12. századra pusztult el.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár