2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Zsidó terroristák űzték el a briteket Palesztinából

2008. július 21. 11:07

Egy hamarosan kalapács alá kerülő, és félezer angol fontra becsült pamflet a Közel-Kelet történelmének egyik elhallgatott epizódját mutatja be.

A mai szóhasználattal megfogalmazott szöveg nem Irakból származik, sőt nem is az al-Kaida fogalmazta, hanem Haifában készült. A dokumentumot a múlt héten mutatták be a Mullock's brit aukciósházban, és azt a megszálló hadsereg katonáinak címezték.

Akcióban az Irgun: a Dávid király szálló romjai

60 évvel ezelőtt a brit mandátumterületen egyre inkább felerősödött a cionizmus radikális irányzata, és az Irgunhoz hasonló terrorista csoportok a britek visszavonását, és az ENSZ-től az önálló államiság megteremtését követelték. Ez vezetett a megszállás végének legsúlyosabb merényletéhez is, amikor a jeruzsálemi Dávid király szállóban, a Mandátum főparancsnokságán az Irgun bombát robbantott. A támadásban 91-en haltak meg.

A dokumentumban az Irgun nem csak a britek, hanem saját katonái halált is előrevetíti, ám szerintük mindez csak akkor tisztességes, ha a megszállók is tudják, hogy miért adják életüket. Ezután következnek a szívszorítónak szánt sorok: "De mit tudtok valójában a terroristákról? Miért kell egy fiatalnak földalatti mozgalomhoz csatlakoznia?" A pamflet párhuzamot von a hét évvel korábbi eseményekkel is, és felveti: mi történt volna, ha a nácik lerohanják Angliát? Mit tettek volna ez ellen?

A pamflet a titkosításokkal foglalkozó brit katonai részleg iratanyagából került elő, és bár 60 éve az azt kezelőnek az összes többi hasonlóval együtt ezt is meg kellett volna semmisíteni, ám ezt mintegy mementóként megőrizte. Az aukciósház történelmi dokumentumokkal foglalkozó szakértője, Richard Westwood-Brookes szerint a papiros egy különleges felfedezés, hiszen ez egy terrorista akció manifesztuma. Emellett felveti a kérdést: kik a terroristák és kik a szabadságharcosok?

Az Irgun egyébként a britek mellett a Haganával, egy rivális terrorszervezettel is küzdött a hatalomért. Érdekes, hogy a csoport vezetője, Menahem Begin ekkor még keményvonalas radikális politikus volt, miniszterelnökként azonban 1979-ben ő írta alá Camp David-i békét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár