2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lezárták a kínai-orosz határvitát

2008. július 23. 11:09

Negyvenéves határvitát zárt le Kína és Oroszország azzal, hogy Pekingben aláírták a két ország határáról szóló megállapodás kiegészítő jegyzőkönyvét.

A dokumentum a két ország közötti, 4300 kilométer hosszú határvonal keleti részét érinti. A China Daily című angol nyelvű lap értesülése szerint a most született egyezség értelmében Oroszország 174 négyzetkilométernyi területet ad vissza Kínának: Jinlung (Yinlong) szigetét (orosz nevén: Tarabarov), valamint a Hejhsziace (Heixiazi, azaz a Nagy-Usszuri sziget felét. A két terület Kína északkeleti részén fekszik, az Amur és mellékfolyója, az Usszuri találkozásánál.

A 60-as évek végén, 70-es évek elején, a kínai "kulturális forradalom" idején a szovjet és a kínai határőr alakulatok véres harcokat folytattak egymással a két sziget feletti fennhatóságért. 1689-ben Kína és Oroszország a nercsinszki szerződésben az Amurt jelölte ki a két birodalom határának. (Ez volt az első megállapodás, amelyet a kínai mandzsu császári dinasztia egy európai állammal kötött.)

1858-ban az ajguni szerződésben újrarajzolták a határvonalat; a meggyengült Kína nagy területekről volt kénytelen lemondani Oroszország javára.
Vlagyimir Putyin korábbi orosz elnök 2004-ben írt alá határmegállapodást Kínával. Lavrov a mostani aláírás alkalmából úgy nyilatkozott, hogy az államhatár most már egész hosszában kijelölt. Kína és Oroszország között az utóbbi években erősödtek a diplomácia kapcsolatok, részben azért, mert a két ország egyebek mellett így kíván szembeszállni "a világban tapasztalható növekvő amerikai befolyással".

Peking igyekszik hozzáférni az orosz olaj- és gázlelőhelyekhez, és továbbra is nagy vásárlója az orosz haditechnikának. A két ország szorosan együttműködik a Sanghaji Együttműködési Szervezetben is, amelynek rajtuk kívül négy volt szovjet közép-ázsiai köztársaság, Kazahsztán, Üzbegisztán, Tádzsikisztán és Kirgizisztán a tagja.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár