2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Találkozás a bronzkori rokonokkal

2008. július 23. 10:02

Bronzkori felmenőit ismerhette meg egy genetikai kutatásnak köszönhetően két német férfi - az Alsó-Szászországi Nienstedt nevű falu két lakója immár 120 nemzedékre vezetheti vissza családfáját.

Még 1980-ban fedezték fel a Lichtensteinhöhle elnevezésű barlangot, ám nem vizsgálták át egészen 1993-ig, amikor Stefan Flindt archeológus 40 csontvázra és kultikus tárgyakra bukkant - írta a The Times.

A lelet rejtélyes volt, hiszen bronzkori temetkezésekre mindaddig csak nyitott terepen bukkantak. A barlangi csontvázakkal kapcsolatban sokféle elmélet született, egyes szakemberek szerint egykori tulajdonosait áldozatként ajánlották fel a szellemeknek, egy másik teória szerint az egyik nemzedék megette a másik generáció képviselőit.

A Göttingeni Egyetem kutatóinak vizsgálata során kiderült, hogy a csontvázak a rájuk rakódott vastag réteg kalcium-karbonátnak köszönhetően őrződtek meg ilyen épségben. Az évezredek során ugyanis a barlang mészkőmennyezetén átjutó víz segített védőrétegbe burkolni a bronzkori emberek maradványait. A csontvázak genetikai vizsgálata kimutatta, hogy egy család tagjai voltak. A kutatók szerint a barlang otthonul szolgált, de egyben kultikus hely is lehetett.

Ezután a szakemberek a közeli Nienstedt 300 lakosától vettek nyálmintát. A barlangi család két tagjánál igen ritka genetikai jellegzetességeket fedeztek fel, s a kutatók Manfred Huchthausen 58 éves tanár, valamint Uwe Lange 48 éves földmérő személyében megtalálták a bronzkori emberek 21. századi leszármazottait.

Uwe Lange egyébként eddig 1550-ig tudta visszavezetni családfáját, ám most 120 nemzedékre visszamenően ismerhette meg a felmenőit. A koponyák alapján háromdimenziós komputeres rekonstrukció módszerével a tudósok "életre keltették" a barlangi embereket, "akik" a helyi múzeumban foglalták el helyüket. Uwe Lange szerint furcsa érzés volt számára, amikor távoli őse szemébe nézhetett.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár