2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Böngészhetővé vált a NASA adatbázisa

2008. július 29. 11:30

A NASA és az egész világhálót digitálisan dokumentáló Internet Archive közreműködésében kelt életre egy fantasztikus webes kezdeményezés.

A múlt héten elindított www.nasaimages.org címen elérhető oldalon az Országos Légügyi és Űrhajózási Igazgatóság (NASA) eddig 21 különálló archív részlegének anyagait ötvözték egy egységes online adatbázisban, amely nagyon könnyen kereshetővé és tallózhatóvá teszi az elmúlt 50 év űrkutatási anyagait.

Ahogy arról már korábban mi is beszámoltunk, az Internet Archive egy hosszú folyamatban nyerte el a digitalizálás jogkört, amelyből sokan azért szálltak ki, mert a tavaly júliusban aláírt Űrtörvény az adatbázis ingyenességéről és az oda feltöltött tartalmak szabad felhasználásáról döntött.

A honlap elindítása azonban a NASA közleménye szerint csak az első lépés abban az ötéves együttműködésben, amelynek során több millió képet és több ezer órányi videó- és hanganyagot töltenek fel a webre, mindezt fejlett kereséssel és professzionális lejátszó lehetőségekkel kombinálva.

Most mit láthatunk az oldalon? A kezdeti Apollo-programoktól a Hubble űrteleszkóp képein át a kísérleti űrhajók múlt és jelenbéli tervein át az űrközpont mindennapjaiig szinte mindent. Az oldal elérése ennek ellenére néha még elég lassú - mindezt valószínűleg a kiemelt népszerűségnek köszönhetik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár