2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kínaiaktól kölcsönözte a helikopter ötletét Leonardo

2008. augusztus 5. 11:05

Leonardo da Vinci repülő masinájának rajzai meglepően hasonlítanak kínai eredetijükhöz, és kétségtelenül azok ismerete ihlette őket - véli Gavin Menzies, angol amatőr régész.

Állítása szerint 1434-ben a kínaiak hatalmas, a Nyugat számára addig ismeretlen tudásanyaggal érkeztek Itáliába, amivel lerakták a későbbi mérnöki csodák alapjait. "A kínaiak minden akkori tudásukat elhozták Velencébe. Innen a kínai nagykövet Firenzébe ment, ahol az anyagot bemutatta IV. Jenő pápának. Szerintem ez volt az a szikra, amely valójában elindította az itáliai reneszánszot, és amit Leonardo és Galileo is felhasznált később. Leonardo mindent újrarajzolt három dimenzióban, ami hatalmas újításnak számított. Ha ezt elfogadják, az teljesen átértelmezné az Európa-centrikus történelemszemléletet."

Gavin Manzies első, 1421- Amikor Kína felfedezte a világot című könyvében azt állítja, hogy egy hatalmas kínai flotta az 1440-es években már feltérképezte a világot. A kínai tengerészek már az európai felfedezők előtt eljutottak Ausztráliába, Új-Zélandra és Észak-Amerikába. Legújabb könyvében Menzies arról ír, hogy ugyanennek a flottának a négy hajója Velencébe ment világtérképeket, csillagászati térképeket és enciklopédiákat hozva magával olyan tudásról, amely akkoriban jóval megelőzte Európát.

Szerinte az 1452-ben született Leonardo bonyolult mérnöki és anatómiai rajzai is a kínaiakra vezethetők vissza. A fogaskerék, vízikerék és más eszközök, kínai enciklopédiákban szereplő tervrajzai valószínűleg Taccola és Francesco di Giorgio másolatai és változatai révén kerültek hozzá. Elmélete alátámasztásául Menzies összehasonlította Leonardo rajzait a Nung Su-ban, egy 1313-ból származó kínai mezőgazdasági értekezésben talált, ostromágyúkat, malmokat és szivattyúkat ábrázoló rajzokkal, és kiderült, hogy a Leonardo által lerajzolt minden egyes gépelem megtalálható a kínai kézikönyvekben.

"Nagyon hatásos, nagyon érdekes, de a munka java még csak most következik. Menzies azt állítja valamiről, hogy másolat, csak mert hasonlóan néz ki, és azt mondja, hogy két dolog majdnem megegyezik, pedig nem" - véli Martin Kemp, az Oxford Egyetem művészettörténész professzora. "Figyelni fogok minden jelre, ami arra utalhat, hogy Leonardo közvetve vagy közvetetten ismerhette a kínai munkákat. Nyitva fogom tartani a szemem, anélkül, hogy azt gondolnám, hogy ez feje tetejére állítja Leonardo tanulmányait."

Menzies elméletének alapja Toscanelli egy levelének, Kolumbusz papírjai között talált másolata, amelyben utalás történik a kínai nagykövetre. Menzies megjelentette a levél fordítását, amely így hangzik: Jenő pápa idején egy kínai nagykövet jött hozzá", bár ez nem teljesen világos a latin szövegben.

"Badarság. Egyetlen valamirevaló tudós sem gondolhatja, hogy a Toscanelli levelében említett személy kínai lett volna" - mondja Felipe Fernandez-Armesto, a tengeri felfedezések szakértője. Geoff Wade kutató szintén úgy véli, hogy Menzies könyve a történelmi fikció kategóriájába sorolható. "Kerültek Európába kínai vívmányok, mint ahogy európai eszmék is eljutottak Iránban és azon túl. De a könyv azon feltételezése, hogy 1434-ben kínai flotta érkezett Itáliába, minden alapot nélkülöz. Semmilyen kínai bizonyíték nem támasztja alá."

Menzies nem törődik a kritikákkal. Szobája tele van az elméletét alátámasztó iratokkal. "A kritikák által hangoztatott állítás, hogy nincs bizonyíték, egyszerűen ostobaság. Rengeteg bizonyíték van. Nem én vagyok képzelgő, hanem azok a történészek, akik ragaszkodnak ahhoz az ostobasághoz, amelyet ma történelem címén tanítanak."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár