2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Veszélyben Ausztrália ősi sziklarajzai

2008. augusztus 6. 11:54

A félszigeten egyre növekvő ipari tevékenység folyik, gázfeldolgozók, műtrágyagyárak és vasércfeldolgozók épülnek, ami miatt a terület felkerült a legveszélyeztetettebb műemlékek listájára is.

A tájon szétszórtan fekvő vörös sziklák kenguruk, gyíkok, emuk és a mintegy 6000 évvel ezelőtt kihalt tasmániai tigris képeit ábrázolják. A legjelentősebb alkotásokról viszont emberi arcok, tevékenységek és mitikus alakok néznek vissza ránk. "Az egyik képen egy fára mászó ember látható, aki valószínűleg vadászni indult. A mozgásábrázolás meglehetősen ritka a világ történelmi művészetében" - mondja Sue Smalldon antropológus.

Az első bányákat az 1960-as években tárták fel, de az elmúlt években egyre több bányászati és energiatermelő társaság települt ide, hogy az itteni gazdag vas- és földgázkészletekből táplálják Ázsia hatalmas nyersanyagigényét. Az ipari tevékenység lassan elpusztítja a sziklarajzokat. A gyárak építése miatt máshová viszik őket, durva graffitiket festenek az ezer éves sziklákra, és az őslakosok szent helyeit építési területté alakítják.

A probléma egy része abból adódik, hogy a 88 négyzetkilométeres területen szétszórva elhelyezkedő sziklarajzoknak igazából nincs gazdája. A kormány a burrupi sziklaművészetet 2007-ben felvette a nemzeti örökség listájára, de idáig még nem készültek utak és kerítéssel védett területek a látogatók számára. A gyanútlan turisták pedig letapossák a régészeti maradványokat. "Az ilyen jelentőségű régészeti örökséget a világ minden táján védik és gondozzák" - mondja Smalldon szomorúan. A védelem és kezelés hiánya lopásnak és a rongálásoknak is tág teret ad. "Az emberek egyszerűen elviszik ezeket a köveket. Ha találnak rajtuk sziklarajzokat, ellopják őket."

Robert Bednarik, a terület szenvedélyes védelmezője szerint az ipari fejlesztés "óriási baklövés" volt. "Nyugat-Ausztrália a világ egyik legalacsonyabb népsűrűségű vidéke. Hatalmas lakatlan területek vannak errefelé. És mi mit csinálunk? Az ország legnagyobb kulturális örökségét rejtő területen ipari fejlesztésekbe kezdünk. Hihetetlen." Az osztrák születésű Bednarik úgy véli, hogy az igazi veszélyt az ipari gázkibocsátások jelentik. Az ipari társaságok és a kormány tagadja a vádakat mondván, hogy az ellenőrző vizsgálatok jóval a megengedett értékek alatti kibocsátási szinteket mérnek.

Eric Ripper, Ausztrália miniszterelnök-helyettese szerint a kormány létrehozta a Murujuga Nemzeti Partot, amelyhez Burrup is hozzátartozik. Örökségkezelési tervet dolgoztak ki a Dampier szigetvilágban az őslakosok kultúrájának megőrzésére. "Tisztában vagyunk a terület kulturális értékeivel, és úgy véljük, az örökségvédelem legjobb útja, ha az érintett csoportok összefognak." A helyi őslakosok azonban továbbra is aggódnak örökségük miatt. "Nagyon aggódom. A népem is nyugtalan, mert lerombolják az őslakosok művészetét. Nekünk már elég volt ennyi fejlesztés. Nincs többre szükségünk" - mondja Wilfred Hicks, a helyi őslakosok vezetője.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár