2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Onasszisz állhatott Kennedy meggyilkolása mögött

2008. augusztus 25. 08:10

Arisztotelesz Onasszisz, a legendás görög hajómágnás állhatott Robert Kennedy szenátor, amerikai demokratapárti elnökjelölt 1968 júniusi meggyilkolása mögött. Az ok pedig Jacqueline Lee Bouvier, John F. Kennedy elnök özvegye, Onasszisz leendő felesége volt. Ezen a feltételezésen alapszik Peter Evans Aristo című színdarabja, amelyet szeptember 21-én mutatnak be a londoni Chichester Theatre-ben.

Peter Evans, aki korábban megírta Onasszisz életrajzát, mellesleg pedig a Daily Mail című brit bulvárlap munkatársa, a darabban valóságos nemzetközi összeesküvés állomásait írja meg.

Mindez egy, még Onasszisznak az 1950-es években meghiúsított olajüzletével kezdődik, amelyben része volt a fiatal Bobbynak, aki akkoriban a hírhedt antikommunista szenátor, Joseph McCarthy munkatársa volt. Aztán jött az akkor éppen Maria Callasszal élő Onasszisz flörtölése Jackie-vel, JFK feleségével. Bobby éppen az ilyen ügyek miatt ellenezte, hogy a görög milliárdos-playboy ott legyen az elnök temetésén. Az ifjabb Kennedy azért sem örült a viszonynak, mert mint leendő elnökjelölt, ki akarta használni bátyja emlékét, és ebben az özvegynek is fontos szerepet szánt.

Onasszisz és Jackie

Evans, aki az elmúlt években személyesen is találkozott az érintettek családtagjaival, kinyomozta: Bobby azt kérte sógornőjétől, hogy támogassa őt az elnökválasztási kampányban, cserébe pedig megígérte, hogy nem támaszt akadályt az Onasszisszal kötendő házassága elé. Ezt a sértést a görög mágnás már nem nyelte le.

Éppen ezért nem volt meglepő a publicista szerint, hogy Joan Thring, Jackie legjobb barátnője, aki Onasszisz jachtján vendégeskedett, úgy emlékezett: a multimilliárdos úgy reagált Robert Kennedy halálára, mintha várta volna a hírt. "Meg kell értened, hogy átkozottul kegyetlen tudok lenni" - mondta akkor Onasszisz Thringnek. Négy és fél hónappal Bobby meggyilkolása után pedig feleségül vette Jacqueline Kennedyt.

Eközben az amerikai elnökválasztás körüli őrület nemcsak a politikát árasztotta el az Egyesült Államokban, hanem a filmvilágot is. Miközben nagy várakozás előzi meg a W.-t, a legújabb kori amerikai történelem felkent krónikásának, Oliver Stone-nak George W. Bush elnökről készülő filmjét, Chris Columbus Robert Kennedy tragikus történetét viszi filmre.

Columbus Thurston Clarke író-történész nagysikerű könyve, Az utolsó kampány: Robert F. Kennedy és a 82 nap, amely megihlette Amerikát (The Last Campaign: Robert F. Kennedy and 82 Days That Inspired America) alapján készíti el filmjét. Ennek középpontjában az 1963-meggyilkolt elnök öccsének, igazságügy-miniszternek és demokrata párti szenátornak 1968-as elnökjelölti kampánya áll, amelynek a június 5-i Los Angeles-i gyilkos merénylet vetett véget. E kampányban megmutatkozott az ifjabb Kennedy idealizmusa, ahogyan fellépett a szegénység, a rasszizmus, az egyre súlyosabb áldozatokat követelő vietnami háború ellen - írta a Variety című amerikai szaklap.

Robert Kennedy meggyilkolásáról eddig egy mozifilm készült: 2006-ban Emilio Estevez, a népszerű amerikai tévé- és filmszínész, Martin Sheen fia rendezte a Bobby című alkotást, amely a gyilkosság körülményeit boncolgatja a Los Angeles-i szálloda alkalmazottai és biztonsági emberei szemszögéből. Columbus azonban bevallottan nem szerette ezt a megközelítést.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár