2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Internetes térképek teszik tönkre a brit történelmet

2008. szeptember 2. 15:04

Az interneten szabadon elérhető műholdképek tönkreteszik a gazdag geográfiai és történeti hagyománnyal rendelkező brit térképészetet - figyelmeztetett a változás veszélyeire a Brit Kartográfiai Társaság vezetője egy nemrég tartott konferencián.

Az online térképek sokszor csak egyszerű autós segédeszközként működnek, szinte az összes korábbi térképészeti jelzés (templomok, katedrálisok, kastélyok, csataterek, stb.) hiányzik róluk - figyelmeztetett Mary Spence, a Brit Térképészeti Társaság elnöke. Ennek eredményeként a hasonló emlékek eltűnhetnek a közfigyelem fókuszából, és ezáltal a múlt megőrzése is egyre nehezebbé válhat - mondta el az elnök asszony egy, a térképészet jövőjéről Londonban tartott tanácskozáson.

Spence különösen a Google térképkészítési metódusát kritizálta, mert szerinte a keresőóriás szegényes és pontatlan adatok tömegével dolgozik. Ennek illusztrálásaként előadásában összehasonlította Tewkesbury városáról a térképészeti felmérésben, illetve a Google adatbázisában használt képeket. A térképészeti verzión a helyi apátság, az 1471-es csata helyszíne, a múzeum, több templom, kórház és még a temető is látható, míg a Google térképén csak a Tewkesbury Park Hotel Golf és Country Club van feltüntetve.

Szerinte azon túl, hogy London szinte összes nagyobb múzeuma és kulturális intézete hiányzik a Google adatbázisából, a legkritikusabb helyzetben az Aral-tó környéke van, amely a 40 évvel ezelőtti adatok alapján szerepel a képeken. Szerinte az embereknek tudniuk kell a világban történő változásokról, és ebben a Google egyáltalán nem segíti őket. A kritika jogosságát pedig szerinte az indokolja, hogy egy hasonló, a nagy érdeklődés mellett folyó projekt gondozása hatalmas felelősséggel is jár, amellyel azonban nem törődik a keresőcég.

A Google illetékesei rögtön cáfolták is állításokat: szerintük ugyanis a különböző rétegek (layerek) bekapcsolásával még a hagyományos térképeknél is több információt tesznek elérhetővé, ráadásul a hamarosan a világűrbe induló műholdjuk a korábbi 15 méteres pontosság helyett 51 centire szűkíti le a műholdképek részletességét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár