2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kárpótolják a nukleáris kísérletek tesztalanyait

2008. szeptember 9. 13:18

Több száz egykori kanadai katona kaphat kárpótlást, akik az 1960-as évekig több amerikai és brit atomrobbantás helyszínén ott voltak, és ezért sugárfertőzést kaptak - jelentette be a Kanadai Védelmi Minisztérium.

Peter MacKay védelmi miniszter szerint a katonák a második világháború befejezése után több kísérletben is részt vettek az Egyesült Államokban, Ausztráliában és csendes-óceáni térségben, amíg 1963-ban alá nem írták az atmoszférikus tesztek betiltásáról is rendelkező atomszerződéseket.

A kanadai kormányzat ezen kívül azokat a katonákat is kárpótolja majd, akik részt vettek az Chalk River atomerőmű 1952-ben és 1958-ban bekövetkezett reaktorbalesetei utáni kárelhárításban. Így összesen 900 egykori katona, vagy azok családja kaphat kárpótlást, fejenként 22 ezer dollár értékben.

A túlélők legtöbbje igen komoly egészségkárosodással küzd, ugyanis a robbanásokban, vagy a balesetek utáni kárelhárításban sokáig voltak kitéve nukleáris sugárzásnak. A kérdés egyébként sokáig tabunak számított, és elsőként egy 2006-ban elkészített kormányzati tanulmány foglalkozott vele.

Egy tavalyi jelentésben John Clearwater történész 700 egykori katonát azonosított, akik 29 brit és amerikai fegyverkísérletben vettek részt 1946 és 1963 között. A teszteket a nukleáris háborúk lehetséges körülményeihez hasonlóan végezték, azaz sokszor csapatokat vezényeltek a robbantási területre, hogy később azok élettani hatásait vizsgálhassák. Ezen kívül 200 embert ért sugárzás akkor, amikor a Chalk River erőmű balesetei után nyújtottak segítséget.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár