2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Beszkennelt és kereshető újságokkal bővít a Google

2008. szeptember 10. 10:04

Közel két évszázadon át a helyi és nemzeti ügyek a nyomtatott sajtóban váltak mindenki számára megismerhetővé - a forradalmak és politika világától a divatig, időjárásig, és a helyi focimeccsekig. Most a Google keresőóriásnak köszönhetően ezen történelmi források válhatnak mindenki számára elérhetővé egy különlegesen kialakított adatbázisban.

A világ körül több milliárd újság tartalmazza a valaha megírt összes hírt - áll a Google bejelentésében, amely egyben a követendő irányt is kijelöli: a cél a teljes digitalizálás, a legkisebb helyi lapoktól a legnagyobb nemzeti periodikákig. A most indított kezdeményezésben a kiadók segítségével digitalizálják, és teszik kereshetővé a lapokat. A cég jelenleg több mint 100 lap archívumával dolgozik, valamint több partnertis bevontak, akik mikrofilmeken tárolják a történelmi lapokat. Az indulás is impozánsra sikeredett: már eddig is több millió cikket szkenneltek be.

Videó a bejelentésről

A megoldásnak talán az lesz a legnagyobb újdonsága, hogy az átírt szöveg mellett elérhetővé teszi az eredeti újságoldalakat is. A már évek óta működő digitalizálás során előbb a New York Times és a Washington Post anyagait tették elérhetővé, böngészhetővé és kereshetővé az interneten, most ezt a tervek szerint a világ összes nyomtatott lapja követi majd.

A találatokat a Google News Archive oldalán kapjuk majd meg, ahol a keresés mellett egy időszalag is segíti a további tájékozódást. A keresést egy speciális felületen jelenítik meg, ahol az eredeti nyomtatott szövegben is megjelölik majd a találatokat. Bár ezek száma jelenleg igen alacsony, a tervek szerint a jövőben ez megváltozhat majd: minél több lapot szkennelnek be és indexelnek le, annál hatékonyabb lehet a keresés.

A megoldás irigylésre méltó, hiszen annak haszna mindenki számára kézzelfogható: a lapok ingyenesen és szabadon elérhetően tárják elénk a múltat. A megoldás azonban tudományos szempontból több buktatót is rejthet: az egyszerű szkennelés, illetve a Google keresési metódusa sokszor nem olyan találatokat eredményez, amit a kutatók kapni szeretnének. A keresőóriás esetében ugyanis már a hírek indexelésekor is azt kritizálták, hogy egy adott világpolitikai eseményt sokszor előbb mutatnak be a legkisebb amerikai helyi lapok híreiben, mint a nagyok közvetítésében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár