2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Retorziókkal fenyegeti az ENSZ a brit örökségvédelmet

2008. szeptember 10. 14:01

Hamarosan a veszélyeztetett világörökségi listára kerülhet a londoni Tower, ugyanis az ENSZ kulturális és örökségvédelmi szervezete, az UNESCO ezzel `jutalmazná` a brit hatóságok szerencsétlenkedését vagy épp figyelmetlenségét, ami Stonehenge-et, Edinburgh óvárosát, és Bath György-kori központját is veszélybe sodorta - számolt be róla a Guardian.

Az UNESCO azonnali fellépést követel hét világörökségi helyszín esetében, amelyek egy részét szerintük építkezések fenyegetik, a többivel pedig azért nem foglalkoznak, hogy megússzák az azokkal kapcsolatos jogi- és szakmai vitákat.

Így a nemzetközi szervezet szerint London közepén a 66 emeletes `üvegtőr` és több más magas irodaház építése, Stonehenge esetében az A344-es út elterelésével kapcsán 22 éve tartó szerencsétlenkedés, Orkney neolitikus romjainál pedig az épülő szélfarmok számítanak aggasztónak. Ugyanígy problémásak az edinburgh-i, és bath-i építkezések, amelyek tönkretehetik a történelmi városrészek `integritását, és azok kimagaslóan egyetemes értékét`. A legkomolyabb kritikával Edinburgh vezetőit illették, akik a jóváhagyott építkezésekkel mintegy lerombolják a középkori óváros egyedülálló formáját.

A hatóság a júliusi quebec-i ülésén elfogadott, és csak most nyilvánosságra hozott jelentésében azzal is vádolja a brit kormányzatot, hogy sokszor inkább nem tesz semmit, csak hogy elkerülje a hosszas jogi hercehurcákat. A szervezet ezért azonnali választ és cselekvési tervet vár következő, februárban esedékes tanácskozásukig.

A vezető brit építészek és restaurátorok szerint jogosak az aggályok: Sir Terry Farrell és Marcus Binney, a "Mentsük meg Britannia örökségét" nevű szervezet vezetői szerint Edinburgh esetében például egy helyes városfejlesztési tervre lenne szükség, és bár ők minden modern elképzelést támogatnak, sokszor túlságosan is csapong az építészek fantáziája.

A legsúlyosabb fenyegetés azonban Londont érte: az UNESCO ugyanis korábbi terveit valóra váltva tenné fel a Towert a veszélyeztetett örökségi listára, ha nem sikerül módosítani a térség területfejlesztési terveit. Az örökségvédők szerint ugyanis a Renzo Piano által tervezett üvegtőr beárnyékolhatja az középkori épületeket és falakat. Azt persze jónak tartják, hogy a korábbi fenyegetések hatására már készül az új rendezési terv, ám a most épülő tornyok ettől még megmaradnak.

A brit kormányzat is lépett az ügyben, és a Kulturális-, média- és sportminisztérium egy új örökségvédelmi törvényt készített elő, amely egyenlő jogokat adna a különböző helyszíneknek. Szerintük a júliusi találkozó igen pozitív volt, és a jelen lévő kormányzat szakértők sok ponton helyesbítették, illetve igazították ki az UNESCO terveit: így például a Westminster palotára tervezett figyelmeztetést végül nem kapták meg - azt ugyanis eredetileg szintén a veszélyeztetett örökségi listára helyezték volna.

Az UNESCO ennek ellenére nem elégedett, és szerintük a brit hatóságok nem tesznek sokat a konzerválás és a modern beruházások közvetlen támogatása közti határ megerősítésében. A nagyvárosok azonban nem félnek, és képviselőik nyilatkozatai szerint nagyon komolyan megfontolják az UNESCO aggályait, és annak alapján gondosan odafigyelnek majd a tervezett építkezésekre is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár